Війна в Україні: головні новини станом на 765 день повномасштабного російського вторгнення

Російський винищувач СУ-35 впав у море біля Севастополя в Криму. На кадрах в Інтернеті видно, як горить реактивний літак, який обертається в море та вибухає
Черговий російський літак розбився біля Криму. Фото - Reuters

Як повідомляє «Kreschatic», призначений Росією «губернатор» незаконно окупованого регіону Михайло Развожаєв заявив у четвер, що пілот катапультувався і був підібраний рятувальниками, але не повідомив подробиць щодо причини катастрофи. Марія Авдєєва, український експерт з безпеки, стверджувала, що його збили, а інші проукраїнські Telegram-канали припускали, що причиною став дружній вогонь.

Президент України Володимир Зеленський під час телефонної розмови у четвер сказав спікеру Палати представників США, що для України життєво важливе ухвалення нового пакету військової допомоги в Конгресі. Майк Джонсон, спікер, кілька місяців не виносить на голосування законопроект, який передбачає 60 мільярдів доларів військової та фінансової допомоги.

«Ми визнаємо, що в Палаті представників є різні погляди на те, як діяти далі, але головне — залишити питання допомоги Україні об’єднуючим фактором», — сказав Зеленський.

Глава держави обговорив зі спікером Палати представників США необхідність ухвалення рішення про допомогу Україні. Фото – president.gov.ua

Зеленський повідомив, що поінформував Джонсона про ситуацію на полі бою, а також розповів про «різке посилення повітряного терору Росії». Пізніше в українських військових повідомили, що їх головнокомандувач Олександр Сирський спілкувався з головою Об’єднаного комітету начальників штабів США Чарльзом Брауном щодо бойових питань.

Зеленський в інтерв’ю CBS попередив, що Володимир Путін «дуже швидко» перенесе війну Росії на територію НАТО, якщо його не зупинять в Україні. Зеленський визнав, що українські війська не готові захищатися від чергового неминучого великого російського наступу, і наголосив на терміновості використання американських систем протиракетної оборони Patriot і додаткової артилерії.

США закликають американські компанії, які виробляють і продають частини, які можна використовувати в ракетах і безпілотниках, припинити доставку своїх товарів більш ніж 600 іноземним сторонам, які можуть перенаправити їх до Росії. Деталі були знайдені в російських боєприпасах, вилучених в Україні. «За останні кілька тижнів ми надіслали листи більш ніж 20 американським компаніям, кожна з яких містила список із понад 600 іноземних сторін», — сказав Метью Аксельрод, помічник міністра торгівлі. Аксельрод сказав, що високопоставлені чиновники США також безпосередньо зв’язувалися з керівництвом компаній, щоб обговорити подальші кроки для запобігання потраплянню їхньої продукції в Росію.

Російський суд у четвер засудив журналіста Михайла Фельдмана до двох років позбавлення волі за засудження повномасштабного військового наступу Москви на Україну. У Москві поліція затримала п’ятьох інших репортерів протягом 24 годин.

На тлі війни в Україні кілька країн Центральної та Східної Європи почали в четвер відзначати 20-ту річницю найбільшого розширення НАТО, коли колишні соціалістичні країни стали членами. Болгарія, Естонія, Латвія, Литва, Румунія, Словаччина та Словенія приєдналися до НАТО 29 березня 2004 року. Інші колишні радянські сателіти, включаючи Польщу та Чехію, були прийняті кількома роками раніше.

Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск у четвер прийняв свого українського колегу Дениса Шмигаля для переговорів, покликаних пом’якшити суперечки щодо імпорту української сільськогосподарської продукції та блокування кордонів незадоволеними польськими фермерами. У четвер польський прем’єр вітав свого колегу у Варшаві.

«Ми близькі до рішення», – сказав Туск. «Це стосується кількості продуктів, які можуть надходити до Польщі, як тільки ми це визначимо, ми близькі до того, щоб транзит не заважав польському ринку». Шмигаль зазначив, що переговори були «надзвичайно конструктивними» та інтенсивними. «Сьогодні я можу сказати, що ми точно маємо прогрес щодо зняття блокади».

Агентство внутрішньої безпеки Польщі (ABW) провело обшуки в рамках розслідування з іншими європейськими службами безпеки щодо ймовірного російського шпигунства, повідомило агентство в четвер.

Французька влада виявила веб-сайт, який містив фальшиву акцію вербування французьких добровольців для участі у війні в Україні, повідомило міністерство оборони в четвер. Сайт було видалено французькими службами, повідомило джерело в уряді, яке побажало залишитися неназваним.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 764 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Exit mobile version