Війна в Україні: головні новини станом на 767 день повномасштабного російського вторгнення

Найбільша приватна енергетична компанія України ДТЕК повідомляє, що п’ять із шести її електростанцій були пошкоджені або зруйновані, а 80% генеруючих потужностей втрачено після двох тижнів атак Росії, ремонт може тривати до 18 місяців
Франція виділяє сотні бронетранспортерів для України в новому пакеті допомоги. Фото – glavcom.ua

Як повідомляє «Kreschatic», Володимир Зеленський заявив, що Росія завдає “підлих ударів”, спрямованих на “знекровлення” української енергетики. ДТЕК, який задовольняє приблизно чверть потреб країни, за більш ніж два роки війни зазнавала неодноразових ударів по теплоелектростанціям та іншим об’єктам.

Міністр оборони Франції заявив, що Париж поставить сотні бронетранспортерів і зенітних ракет у рамках нового пакету допомоги Україні у її війні проти Росії. «Для утримання такої великої лінії фронту українська армія потребує, наприклад, наших автомобілів VAB: це абсолютно необхідно для мобільності військ», — сказав Себастьєн Лекорню. «Ми говоримо про сотні з них у 2024 році та на початку 2025 року», — сказав він. Франція змушує оборонні компанії нарощувати виробництво, щоб задовольнити потреби власної армії та забезпечити постійну підтримку України після того, як Київ попередив, що його запаси боєприпасів закінчуються.

Згідно з останнім звітом розвідки Міністерства оборони Великобританії, Росія зберігає значну кількісну перевагу, перевершуючи Україну за кількістю боєприпасів і обладнання. Москва, ймовірно, набирає приблизно 30 000 додаткових солдат на місяць і, швидше за все, може продовжувати покривати втрати та продовжувати атаки, спрямовані на виснаження українських сил. Згідно зі звітом, російські сили також продовжили поступове просування на захід від Авдіївки і наприкінці березня майже напевно взяли під контроль два села та продовжують атакувати інші в цьому районі.

Мер Парижа Анн Ідальго заявила в суботу, що російські та білоруські спортсмени «не вітаються» на Олімпійських іграх, які проходять у столиці Франції цього року, повідомляє Agence France-Presse.

Анн Ідальго. Фото – rbc.ua

«Я хочу сказати російським і білоруським спортсменам, що їм не раді в Парижі, і сказати українським спортсменам і всьому українському народу, що ми їх дуже сильно підтримуємо», — сказала Ідальго у відео, опублікованому українським YouTube-каналом United News. Про це Ідальго заявила під час поїздки до Києва, де відвідала тренувальний центр для українських спортсменів. Російські спортсмени можуть брати участь у паризькій Олімпіаді, яка триватиме з 26 липня до 11 серпня, але лише як нейтральні.

У відповідь Москва заявила, що обмеження МОК щодо російських спортсменів є «неонацизмом». Минулого року МОК відсторонив Росію від Ігор-2024, але дав зелене світло її спортсменам змагатися як нейтральні особи, якщо вони не підтримують напад Кремля на Україну.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 766 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Exit mobile version