Війна в Україні: головні новини станом на 777 день повномасштабного російського вторгнення

Спроба Девіда Кемерона переконати Дональда Трампа дозволити Конгресу США надати Україні військову допомогу в розмірі 60 мільярдів доларів, схоже, провалилася, оскільки британському міністру закордонних справ навіть не дозволили зустрітися зі спікером Конгресу Майком Джонсоном, який не ставить пакет на голосування
Будинок Дональда Трампа Мар-а-Лаго в Палм-Біч, штат Флорида, де він зустрівся з Девідом Кемероном. Фото - Reuters

Як повідомляє «Kreschatic» з посиланням на Guardian, під час приватної вечері в резиденції Трампа у Флориді, Мар-а-Лаго, Кемерон закликав колишнього президента визнати, що в інтересах США, щоб Володимир Путін не отримав винагороду за захоплення землі в України. Він також наполягав на тому, що до саміту НАТО у Вашингтоні в липні цього року для кожного члена НАТО будуть розроблені плани досягнення або перевиконання цільових витрат на оборону. Він сподівався, що Трамп дасть сигнал про зміну курсу, принаймні полегшивши йому шлях до зустрічі з Джонсоном. Але цього могло бути недостатньо.

Росія стверджувала, що Україна третій день атакувала контрольовану Росією Запорізьку атомну станцію за допомогою безпілотників. Україна заперечує свою причетність до серії атак на станцію протягом останніх трьох днів, у тому числі трьох у неділю, які, за словами Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ), поставили під загрозу ядерну безпеку. Зазначається, що останній безпілотник впав на дах навчального центру. Ніхто не постраждав.

Російський окупант біля ЗАЕС. Фото – Reuters

Лідер Китаю Сі Цзіньпін зустрівся з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим у вівторок на знак взаємної підтримки та спільного протистояння західним демократіям на тлі вторгнення Москви в Україну. “Ми хотіли б висловити нашу найвищу вдячність і захоплення успіхами, яких ви досягли протягом багатьох років і, перш за все, протягом останнього десятиліття під вашим керівництвом”, – сказав Лавров Сі Цзіньпіну, повідомляють російські ЗМІ.

Раніше Лавров зустрівся з міністром закордонних справ Китаю Ван І, підкресливши незмінно дружні відносини між Москвою і Пекіном. Сторони домовилися розпочати діалог з євразійської безпеки та продовжити співпрацю у боротьбі з тероризмом.

Українська військова розвідка ГУР завдала удару по головному виробничому цеху російського авіаційного заводу у Воронезькій області, повідомило Reuters джерело в українській розвідці. Джерело не повідомило подробиць про масштаби збитків і зброю, використану для нападу.

Позачергове засідання ради керуючих 35 країн ООН, скликане Росією для обговорення атак на Запорізьку атомну електростанцію в Україні, яку контролює Росія, має відбутися в четвер, повідомили троє дипломатів. Міжнародне агентство з атомної енергії поки не оголосило дату зустрічі. Правила Ради зазначають, що будь-яка країна, яка входить до неї, включаючи Росію, може скликати засідання. Посол Росії в МАГАТЕ заявив у понеділок, що Росія це зробила.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 776 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Exit mobile version