Війна в Україні: головні новини станом на 781 день повномасштабного російського вторгнення

Головнокомандувач Збройних сил України заявив у суботу, що ситуація на східному фронті загострилася останніми днями, оскільки Росія посилила свої бронетехнічні атаки
Головнокомандувач ЗСУ каже, що ситуація на східному фронті «значно погіршилася». Фото - novynarnia.com

«Ситуація на східному фронті значно погіршилася останніми днями», — сказав генерал-полковник Олександр Сирський. У вечірньому зверненні Зеленський зазначив, що “ситуація на фронті, на окремих ділянках, складна”.

Як повідомляє «Kreschatic», Німеччина поставить американську систему протиповітряної оборони Patriot і ракети протиповітряної оборони в Україну в «критичний час», оскільки Київ намагається захистити свою енергетичну систему від російського бомбардування, заявив у суботу Володимир Зеленський. У месенджері Telegram Зеленський заявив, що вдячний канцлеру Німеччини Олафу Шольцу за рішення поставити додаткову систему Patriot і ракети для існуючих систем ППО. Пізніше у своєму нічному відеозверненні Зеленський зазначив, що ведуться переговори щодо розширення передачі ще однієї системи протиповітряної оборони, хоча офіційні особи Німеччини не згадували про це у своїх коментарях. «Ми також працюємо з Німеччиною над додатковою системою Iris-T, яка також є сильною системою протиповітряної оборони, і над ракетами для наших існуючих систем», – сказав Зеленський у своєму відеозверненні.

Президент України Володимир Зеленський оглядає в Києві новітні зразки військової техніки та озброєння. Фото – president.gov.ua

Олаф Шольц заявив в X відповів на цю заяву: «Ми непохитно стоїмо на боці України», додавши, що Зеленський поінформував його під час телефонної розмови в суботу про «масовані авіаатаки Росії на цивільну енергетичну інфраструктуру». Посол Німеччини в Україні Мартін Єгер написав X: «Інші міжнародні партнери повинні негайно наслідувати наш приклад».

Палата представників США внесе зміни у свій графік, щоб розглянути законодавство, яке підтримує Ізраїль, заявив лідер більшості в Палаті представників Стів Скаліз у заяві в суботу, пише Guardian. Поки незрозуміло, чи мав на увазі він окремий законопроект про допомогу Ізраїлю, чи законопроект про додаткові витрати на 95 мільярдів доларів, який включає 14 мільярдів доларів для Ізраїлю, на додаток до 60 мільярдів доларів для України та іншої гуманітарної допомоги. Цей пакет ухвалив Сенат із підтримкою 70% у лютому, але був заблокований у Палаті представників, лідери Республіканської партії не виносять його на голосування, головним чином через їхнє заперечення щодо подальшого фінансування України.

Безпека на контрольованій Росією Запорізькій атомній електростанції залишається нестабільною, але перехід до холодної зупинки всіх шести реакторних блоків, завершений у суботу, є позитивним, йдеться у заяві голови ядерної служби ООН. Безпілотники атакували Запорізьку, найбільшу атомну електростанцію в Європі, у неділю, вразивши будівлю реактора, хоча ядерна безпека не була порушена, повідомило Міжнародне агентство з атомної енергії.

Лондонська біржа металів у суботу заборонила доступ до своєї системи російським металам, вироблених 13 квітня або пізніше, щоб виконати нові санкції США та Великобританії, запроваджені через вторгнення Росії в Україну. Ці санкції спрямовані на обмеження доходів Росії від експорту металу, виробленого такими компаніями, як «Русал» і «Норнікель», які допомагають фінансувати її військові операції в Україні.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 780 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Exit mobile version