Війна в Україні: головні новини станом на 790 день повномасштабного російського вторгнення

Російський ракетний удар, який зламав навпіл 240-метрову телевежу в Харкові в понеділок, є частиною навмисних зусиль Москви зробити друге за величиною місто України непридатним для життя, заявив Володимир Зеленський
Російська атака розламала Харківську телевежу навпіл. Фото - suspilne.media

Як повідомляє «Kreschatic», Харків з населенням 1,3 мільйона людей розташований за 30 км від російського кордону. Комунікаційники повідомили, що працюють над відновленням телевізійного сигналу, закликаючи жителів міста та області без сигналу цифрового телебачення користуватися кабельним або онлайн-телебаченням чи радіо.

Володимир Зеленський повідомив, що згідно закону, який був прийнятий Палатою представників США і очікує на схвалення Сенатом, роз’яснив, Україна отримає версію ATACMS (тактичні ракетні системи) більшого радіусу дії. ATACMS високо цінується українською армією за його вогневу міць, швидкість розгортання та точність, але поки що Україна була обмежена версією, яка може стріляти лише на 165 км. Новіші версії здатні летіти близько 300 км. ATACMS можна запускати з так само цінної системи HIMARS, яку США вже поставили в Україну.

Запуск ракети ATACMS у Південній Кореї. Фото – Yonhap News Agency

У заяві Білого дому підтверджується, що Байден сказав Зеленському, «що його адміністрація швидко надасть значні нові пакети допомоги у сфері безпеки, щоб задовольнити термінові потреби України на полі бою та протиповітряної оборони, щойно Сенат прийме підтримає документ, і він підпише його як закон». Зеленський сказав, що подякував своєму американському колезі Джо Байдену за підтримку та лідерство під час телефонної розмови в понеділок.

Ріші Сунак пообіцяв надати найбільший пакет військової підтримки Великобританії для України, попередивши, що Володимир Путін «не зупиниться на польському кордоні», якщо Росія виграє війну. Велика Британія планує надати Києву життєво важливе обладнання, включаючи 400 транспортних засобів, 1600 одиниць різних ракет та 4 мільйони боєприпасів, а також додаткові 500 мільйонів фунтів стерлінгів у вигляді військового фінансування, що в цьому фінансовому році становитиме 3 мільярди фунтів стерлінгів.

Європейські міністри заявили, що вони терміново шукають спосіб, як забезпечити більше протиповітряної оборони для України, але не дали конкретних обіцянок щодо постачання систем Patriot, які Київ потребує найбільше. Під час зустрічі в Люксембурзі міністри закордонних справ і оборони ЄС заявили, що голосування Палати представників США за схвалення пакету допомоги Україні на вихідних не повинно призвести до будь-якого самозаспокоєння з їхнього боку. Відтоді, як останніми тижнями Київ почав наполягати на збільшенні кількості Патріотів, Німеччина стала єдиною країною ЄС, яка пообіцяла додаткову батарею. Офіційні особи заявили, що країнам важко розлучитися з Патріотами, оскільки вони є невід’ємною частиною національної оборони.

Польща готова розмістити на своїй території ядерну зброю, якщо НАТО вирішить розгорнути її після того, як Росія посилить свої озброєння в Білорусі та Калінінграді, заявив президент Польщі Анджей Дуда в інтерв’ю, опублікованому в понеділок. «Якщо наші союзники вирішать розмістити ядерну зброю на нашій території в рамках ядерного обміну, щоб посилити східний фланг НАТО, ми готові це зробити», — сказав Дуда в інтерв’ю, опублікованому щоденній газеті «Fakt».

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 789 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Exit mobile version