Черговий російський масований удар по Україні: пошкоджено об’єкти енергетики у шести регіонах, є поранені

Війська РФ завдали масованого ракетного удару по Україні в ніч проти 8 травня, повідомив Генштаб Збройних сил України
Ракетний удар нациста Путіна у День пам'яті та перемоги над нацизмом – Зеленський про черговий масований обстріл України. Фото - president.gov.ua

Як повідомляє «Kreschatic», за інформацією українських військових через російський масований удар поранено мирних жителів, зруйновано та пошкоджено багатоповерхові будинки та інші об’єкти цивільної та енергетичної інфраструктури.

Російські війська атакували об’єкти генерації та передачі електроенергії у Полтавській, Кіровоградській, Запорізькій, Львівській, Івано-Франківській та Вінницькій областях, повідомив міністр енергетики України Герман Галущенко. В енергетичній компанії ДТЕК заявили, що Росія атакувала три теплоелектростанції, серйозно пошкоджено обладнання.

Загалом російські війська атакували сім регіонів України, заявив глава МВС країни Ігор Клименко. Під удар потрапили об’єкти енергетики, близько 30 житлових будинків, громадський транспорт, автомобілі, а також будівля пожежно-рятувальної частини у Запоріжжі. Відомо про трьох поранених: двоє людей постраждали на Київщині, на Кіровоградщині постраждала дитина.

На Київщині, як повідомив голова обласної адміністрації Руслан Кравченко, немає влучань в об’єкти житлової чи критичної інфраструктури. “Водночас падіння уламків зафіксовано у чотирьох районах області”, – повідомив Кравченко. За його словами, поранено двох мирних жителів. Вони постраждали внаслідок займання об’єкта цивільної інфраструктури, заявив мер Броварів Ігор Сапожко. Як уточнив Кравченко, в області пошкоджено лінію електромереж, в одному селі частково відсутня електрика. Через падіння уламків зруйновано приватний будинок, пошкоджено 14 приватних будинків та один автомобіль.

Рятувальники ліквідують наслідки ракетного удару на Київщині, 8 травня 2024 року. Фото – ДСНС України

На Львівщині російські війська атакували два об’єкти енергетичної інфраструктури, заявив начальник військової адміністрації регіону Максим Козицький. За його словами, близько п’ятої ранку російські крилаті ракети влучили в об’єкт генерації енергії в Червоноградському районі, сталося два загоряння. Крім того, через влучення російської ракети постраждав об’єкт енергетичної інфраструктури у Стрийському районі. Під час повторної повітряної тривоги, оголошеної в області о 06:27, російські війська застосували ракети «Кинжал». За словами Козицького, критична та житлова інфраструктура не пошкоджена. Постраждалих немає.

На Кіровоградщині внаслідок ракетної атаки пошкоджено об’єкт критичної інфраструктури в Олександрійському районі, повідомив голова обласної військової адміністрації Андрій Райкович. За його словами, пошкоджено 13 приватних будинків та близько 30 гаражів. Поранена восьмирічна дитина.

На Полтавщині зафіксували влучання в об’єкт енергетичної інфраструктури в Полтавському районі, повідомив голова військової адміністрації регіону Філіп Пронін. За попередньою інформацією, в області ніхто не постраждав.

Фото – Telegram Володимира Зеленського

На Вінниччині під обстріл крилатими ракетами потрапили об’єкти критичної інфраструктури, є влучання, повідомив голова Вінницької ОВА Сергій Борзов.

У Запорізькій області внаслідок атаки зруйновано об’єкти критичної та цивільної інфраструктури, за попередньою інформацією, ніхто не постраждав, заявив голова обласної адміністрації Іван Федоров.

На Івано-Франківщині під ракетний удар потрапив об’єкт енергетичної інфраструктури, виникла пожежа, її оперативно локалізували, заявила голова обласної адміністрації Світлана Онищук.

Росія також атакувала цивільну залізничну інфраструктуру у Херсоні вранці 8 травня, заявили у компанії «Укрзалізниця». Внаслідок ударів пошкоджено колії та вокзал. Рух поїздів між Києвом та Херсоном тимчасово обмежили до Миколаєва, пасажирів везтимуть до Херсона автобусами. Крім того, як повідомив начальник Херсонської міської військової адміністрації Роман Мрочко, через обстріл у місті пошкоджено контактну мережу, можливі перебої з подачею електроенергії.

Російські війська атакували Україну 76 засобами повітряного нападу — 55 ракетами та 21 ударним безпілотником типу «Шахед», повідомив командувач Повітряних сил ЗСУ Микола Олещук. За його словами, війська РФ застосували одну ракету «Кінжал», дві балістичні ракети, випущені з комплексу «Іскандер-М», чотири крилаті ракети «Калібр», одну крилату ракету, випущену з комплексу «Іскандер-К», дві керовані авіаційні ракети Х-59/Х-69, а також 45 крилатих ракет Х-101/Х-555. Сили ППО України знищили 59 повітряних цілей: 33 крилаті ракети Х-101/Х-555, чотири крилаті ракети «Калібр», дві ракети Х-59/Х-69, а також 20 БПЛА.

Президент України Володимир Зеленський, коментуючи російський масований удар, назвав президента РФ Володимира Путіна нацистом.

Масований ракетний удар нациста Путіна у День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Весь світ має чітко розуміти, хто є хто. Весь світ не має права дати ще одного шансу нацизму.

– заявив Зеленський.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що Росія змінила тактику масованих ударів по Україні

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Exit mobile version