Війна в Україні: головні новини станом на 828 день повномасштабного російського вторгнення

Вироблену в США зброю можна використовувати над частиною кордону України з Росією, щоб протистояти наступу Москви, спрямованому на місто Харків, вирішив Джо Байден, послаблюючи важливе обмеження на здатність України захищатися
Байден дозволив Україні завдавати ударів зі зброї США по російській території. На фото - американські снаряди калібру 155 мм на армійському заводі боєприпасів у Скрентоні в Пенсільванії минулого місяця. Фото - theguardian.com

Нещодавно президент доручив своїй команді забезпечити можливість використання наданої США зброї для протидії вогню в Харківській області, щоб Україна могла завдати удару російським військам, які атакують їх або готуються атакувати.

заявив американський чиновник.

Як повідомляє «Kreschatic», ці зміни також дозволять українській армії наносити удари по російським силам, які скупчуються на кордоні в Бєлгородській області, але залишаються обмеження на використання американських ракет великої дальності для ударів усередині Росії.

Підтримка Китаєм Росії «загрожує не лише безпеці України, але й європейській безпеці», заявив заступник речника Держдепартаменту США Ведант Пател через день після того, як Вашингтон звинуватив керівництво Пекіна в підтримці війни Росії та пригрозив подальшими санкціями Заходу. Заступник держсекретаря США Курт Кемпбелл і заступник радника з питань національної безпеки Джон Файнер зустрілися в четвер у Вашингтоні з віце-міністром закордонних справ Китаю Ма Чжаосю. Патель відмовився надати деталі будь-яких майбутніх санкцій, але додав: «Якщо Китай не припинить підтримку оборонно-промислової бази Росії, США будуть готові вжити подальших кроків». У грудні адміністрація Байдена видала виконавчий указ, який погрожував санкціями фінансовим установам, які допомагають Росії обходити санкції Заходу. Кемпбелл сказав, що підтримка Китаю «за підтримки її керівництва» допомагає Москві відновити елементи її збройних сил, включаючи ракети великої дальності, артилерію та безпілотники, а також її здатність відстежувати пересування на полі бою.

Путін і сі. Фото – ТАСС

Amnesty International заявила в п’ятницю, що російська влада все частіше використовує дітей та їхні сім’ї як покарання за протистояння Кремлю та його вторгнення в Україну. З моменту вторгнення російська влада використовувала дітей для тиску на батьків, погрожуючи позбавленням батьківських прав або поміщенням дітей у заклади, йдеться у звіті правозахисної групи. Деяким батькам довелося тікати з дітьми з Росії, щоб не розлучатися з ними. «Попри всі розмови Кремля про цінність сім’ї, саме зв’язок між дітьми та їхніми батьками безсоромно експлуатується для придушення інакомислення», — сказав Олег Козловський, дослідник Amnesty у Росії. «У цьому політично вмотивованому нападі на дітей школи та вчителі стали інструментами переслідування та свавільного втручання з боку держави», — сказав він, додавши, що школи привчають дітям «неправдиві наративи, встановлені урядом».

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 827 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Exit mobile version