Війна в Україні: головні новини станом на 839 день повномасштабного російського вторгнення

Станом на 839-й день російського вторгнення в Україну, події продовжують розвиватися швидкими темпами. Збройні сили України та міжнародна спільнота активно працюють над протидією агресії та забезпеченням миру в регіоні
Український військовий несе розвідувальний літальний апарат «Лелека 100» поблизу міста Часів Яр Донецької області. Фото - theguardian.com

Нижче наведені головні новини станом на цей день.

Армія дронів отримала власного командира

Як повідомляє «Kreschatic», Україна оголосила про призначення Вадима Сухаревського командиром сил дронів. Сухаревський вже був заступником командира Збройних сил, відповідальним за дрони. Президент України Володимир Зеленський у лютому видав указ про створення окремої гілки Збройних сил, присвяченої дронам, і уряд минулого тижня затвердив це рішення.

Успішні удари по системах ППО в окупованому Криму

Українські військові повідомили про пошкодження трьох зенітно-ракетних комплексів на території окупованого Криму в ніч на понеділок. Ракети влучили в систему С-400 в Джанкої та дві системи С-300 поблизу Євпаторії та Чорноморського, що призвело до значних втрат російських систем ППО, за даними Генерального штабу України.

Атака на Новошахтинський нафтопереробний завод

Україна взяла на себе відповідальність за атаку на Новошахтинський нафтопереробний завод на півдні Росії 5 червня. «За даними розвідки, в результаті удару загарбники втратили 1,5 мільйона метричних тонн нафти та нафтопродуктів, що становить приблизно 540 мільйонів доларів», – йдеться у заяві Генерального штабу України. Губернатор Ростовської області Василь Голубєв повідомив інформаційному агентству «Інтерфакс», що операції на Новошахтинському заводі зазнали значних порушень після пожежі, викликаної ударом дрону.

Захист F-16 за кордоном

Україна може розмістити частину винищувачів F-16, які вона отримає від західних союзників, на закордонних базах для захисту від російських ударів, заявив Сергій Голубцов, керівник авіації Повітряних сил України.

Винищувачі F-16. Фото – armyinform.com.ua

Міжнародна група з протидії російській дезінформації

США та Польща у понеділок запустили багатонаціональну групу, базовану у Варшаві, для протидії російській дезінформації щодо війни в Україні. Джеймс Рубін, спеціальний посланець США, сказав, що Група комунікацій з України буде включати близько десятка західних представників, які працюватимуть над «просуванням точного висвітлення повномасштабного вторгнення Росії, посиленням українських голосів та викриттям маніпуляцій Кремля».

Український мирний саміт у Швейцарії

Близько 90 країн та організацій, половина з яких з Європи, підтвердили участь у саміті миру щодо України, організованому в Швейцарії, попри відмову Росії брати участь у конференції, заявила президент Швейцарії. Віола Амхерд повідомила журналістам у столиці Швейцарії, що саміт, який пройде в суботу та неділю, має на меті окреслити шлях до можливого миру майже через 28 місяців після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Візит Зеленського до Німеччини

Зеленський прибув до Німеччини для участі у конференції з питань повоєнного відновлення України та для переговорів з канцлером Німеччини Олафом Шольцем. Зеленський зазначив, що пріоритетними будуть питання енергетичного сектору України, який зазнав пошкоджень внаслідок російських авіаударів, а також продовження військової підтримки, включаючи системи ППО та спільне виробництво боєприпасів, і координація позицій перед мирним самітом, який буде організовано в Швейцарії пізніше цього тижня.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 838 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Exit mobile version