Війна в Україні: головні новини станом на 841 день повномасштабного російського вторгнення

На 841-й день повномасштабного вторгнення Росії в Україну ситуація залишається напруженою на багатьох фронтах. Ракетні удари, військові злочини, міжнародні санкції та дипломатичні зусилля – все це формує актуальний порядок денний
Дев'ятеро людей, у тому числі п'ятеро дітей, загинули внаслідок ракетного удару Росії по Кривому Розу на півдні України. Фото - ДСНС

Нижче наведено огляд головних подій, що відбулися за останню добу, включаючи трагічний обстріл Кривого Рогу, висновки про військові злочини в Маріуполі та нові заходи підтримки України з боку міжнародної спільноти.

Ракетний удар по Кривому Рогу

У середу російська балістична ракета влучила в Кривий Ріг, внаслідок чого загинули дев’ять осіб і 29 отримали поранення, включаючи п’ятьох дітей. Про це повідомив міністр внутрішніх справ Ігор Клименко. За даними військового командування України, цей найсмертоносніший за останні тижні удар пошкодив адміністративну будівлю та житловий будинок.

Військові злочини в Маріуполі

Новий аналіз, поданий до міжнародного кримінального суду, стверджує, що під час 85-денної облоги Маріуполя на початку 2022 року Росія систематично використовувала тактику голодування, що є військовим злочином. Висновки цього аналізу стануть основою досьє, яке подають адвокати Global Rights Compliance у співпраці з урядом України до МКС в Гаазі.

Підтримка України

На саміті лідерів G7, що розпочнеться у четвер у Апулії, Італія, будуть обговорюватися нові санкції проти російських економічних партнерів та надання ЄС кредиту в розмірі 50 мільярдів доларів для підтримки України. Державний департамент США наголошує, що ця зустріч є можливістю надіслати Росії сигнал про західну стійкість.

Для цього НАТО планує взяти на себе координацію постачання зброї Україні, щоб захистити механізм військової допомоги на випадок можливої другої каденції Дональда Трампа, який скептично ставиться до допомоги Україні та НАТО.

Джо Байден хоче забезпечити тривалу фінансову допомогу Україні у війні проти Росії. Фото – ОПУ

Ядерні питання та нові санкції

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг повідомив про адаптацію можливостей альянсу до поточних загроз безпеці, зокрема, враховуючи ядерні риторики та навчання Росії. Також було зазначено, що Нідерланди в червні заявили про готовність перших винищувачів F-35 до несення ядерної зброї, а США модернізують свої ядерні арсенали в Європі.

Нові санкції США проти Росії призвели до негайного припинення торгівлі доларами та євро на Московській біржі. Біржа та центральний банк Росії оперативно випустили заяви в середу, відреагувавши на новий раунд санкцій, спрямованих на обмеження фінансових потоків та постачання товарів для підтримки війни в Україні.

Вплив війни на довкілля

Російське вторгнення в Україну призвело до викиду 175 мільйонів тонн вуглекислого газу в атмосферу, йдеться в спільному звіті, опублікованому в четвер Міністерством екології України та кліматичними НУО. У звіті зазначено, що ця оцінка включає як викиди, що вже відбулися, так і ті, що виникнуть під час відновлювальних робіт після руйнувань, спричинених вторгненням у лютому 2020 року.

Підтримка від Великобританії

Прем’єр-міністр Великобританії Ріші Сунак на саміті G7 оголосить про надання Україні двосторонньої допомоги на суму до 242 мільйонів фунтів стерлінгів (309,69 мільйонів доларів) для підтримки гуманітарних, енергетичних та стабілізаційних потреб. «Ми маємо бути рішучими та креативними у наших зусиллях підтримати Україну та покласти край незаконній війні Путіна в цей критичний момент», – заявив Сунак напередодні саміту.

Візит Зеленського до Саудівської Аравії

Президент України Володимир Зеленський під час неоголошеного візиту до Саудівської Аравії в середу обговорив підготовку до мирного саміту з наслідним принцом Мухаммедом бін Салманом. Саудівська Аравія прагне залишатися нейтральною у війні між Україною та Росією. Зеленський зазначив, що провів «енергійну зустріч» із фактичним правителем Саудівської Аравії.

Законопроєкт про відстрочку військової служби

Українські законодавці в середу оголосили про законопроєкт, що дозволить підприємствам звільняти своїх працівників від військової служби, сплачуючи щомісячний внесок у розмірі 20 тисяч гривень за працівника. Дискусія щодо мобілізації є надзвичайно чутливою в Україні, яка страждає від гострої нестачі військових на фронті.

Удари по Криму

Військові України у середу повідомили про ураження трьох російських зенітно-ракетних комплексів у Криму, який окупований Росією, вночі. Це другий за тиждень удар по системах ППО на півострові, що включає удари по системах С-300 та двох більш сучасних С-400 біля Бельбеку та Севастополя.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 840 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Exit mobile version