Війна в Україні: головні новини станом на 846 день повномасштабного російського вторгнення

Путін дякує Північній Кореї за підтримку напередодні візиту в країну
Ольга Лисенко 315
Володимир Путін заявив, що Росія високо цінує «тверду підтримку спеціальної військової операції Росії в Україні» з боку Північної Кореї. Фото – Korean Central News Agency

Путін, який вирушає до Пхеньяна у вівторок, сказав, що дві країни «активно розвивають багатостороннє партнерство». Північна Корея перебуває під санкціями ООН через свої заборонені програми озброєнь. Візит «виведе двосторонню співпрацю на вищий рівень нашими спільними зусиллями, і це сприятиме розвитку взаємної та рівноправної співпраці між Росією та КНДР», — написав Путін у редакційній статті, згідно з пропагандистським інформаційним агентством Північної Кореї, KCNA.

Як повідомляє «Kreschatic», Україна і союзники звинувачують Північну Корею в незаконному продажі зброї режиму Володимира Путіна. У доповіді Пентагону в травні йшлося про те, що аналіз уламків показав, що Росія використовувала балістичні ракети Північної Кореї. Північна Корея назвала такі твердження «абсурдними», але подякувала Росії за використання свого права вето в ООН у березні для фактичного припинення моніторингу порушень санкцій саме тоді, коли експерти ООН починали розслідування передбачуваних поставок зброї.

Глава НАТО Єнс Столтенберг заявив, що візит Путіна до Північної Кореї показує, що військові зусилля Росії в Україні стали «залежними» від авторитарних лідерів. «Їхні найближчі друзі та найбільші прихильники військових зусиль Росії – це Північна Корея, Іран і Китай», – сказав Столтенберг. Американські чиновники заявляють, що Китай здійснює великий експорт, щоб відновити оборонну промисловість Росії. Китай заявляє, що веде звичайну торгівлю з Росією і не постачає летальну допомогу в конфлікт.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що українські сили поступово витісняють російські війська з Харківщини, за які вони воюють з травня. Його головнокомандувач Олександр Сирський передбачив, що росіяни спробують наступати в очікуванні прибуття до України сучасного західного обладнання, включаючи винищувачі F-16 американського виробництва. Сирський також сказав, що російські війська концентрують свій вогонь на Донецькому напрямку, особливо на фронті Покровська.

Нафтобази загорілися після атаки безпілотника рано у вівторок у місті Азов у Ростовській області на південному заході Росії, повідомив її губернатор. «В Азові в результаті атаки БПЛА загорілися резервуари з нафтопродуктами. За попередніми даними, жертв немає. Підрозділ МНС організував гасіння відкритого вогню. Начальник обласного управління з питань цивільної оборони та надзвичайних ситуацій вирушив на місце події». Азов і його порти розташовані на річці Дон, яка впадає в Азовське море, що межує з Україною та Росією.

Російський ракетний удар по центральній частині Полтавської області України в понеділок поранив 22 особи, зокрема трьох дітей, та пошкодив будинки й лінії електропередач, залишивши без електрики понад 55 000 споживачів, повідомив голова області. Генеральна прокуратура України заявила, що атака була здійснена крилатою ракетою Х-59.

Данія заявила, що розглядає способи зупинити флот танкерів-привидів, що перевозить російську нафту через Балтійське море. Після того, як західні країни запровадили граничну ціну, Росія покладається на переважно старі танкери, що базуються та страхуються за межами Заходу. Інші країни Балтійського моря та члени ЄС також залучені до вирішення «міжнародної проблеми», яку створює флот-привид, заявив міністр закордонних справ Данії Ларс Локке Расмуссен. Введення обмежень на проходження суден через протоки було б неприйнятним і могло б порушити договірні зобов’язання, заявив посол Росії в Данії Володимир Барбін.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 845 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Exit mobile version