Війна в Україні: головні новини станом на 853 день повномасштабного російського вторгнення

Москва заявила, що США «стали учасником конфлікту» після атаки на окупований Крим
ЄС розпочне переговори про членство з Україною Фото - politico.eu

Як повідомляє «Kreschatic», у понеділок Кремль звинуватив Вашингтон в атаці на Крим ракетами ATACMS, поставленими США, яка призвела до загибелі щонайменше чотирьох людей та поранення 151 особи. Російське Міністерство закордонних справ викликало посла США Лінн Трейсі та повідомило їй, що «США ведуть гібридну війну проти Росії і фактично стали учасником конфлікту». Також було додано: «Відповідні заходи обов’язково будуть вжиті».

У відповідь майор Чарлі Дітц, речник Пентагону, заявив, що Україна «самостійно приймає рішення щодо цілей і проводить власні військові операції». Речник Ради національної безпеки США зазначив, що будь-яка втрата цивільного життя є трагедією: «Це, безумовно, включає тисячі невинних українців, які були вбиті російськими силами з початку цієї російської агресії».

У вівторок ЄС розпочне переговори про членство з Україною, надаючи країні політичну підтримку в умовах війни з Росією, хоча попереду ще довгий і важкий шлях до вступу в блок. Церемонія в Люксембурзі буде більш символічною, ніж обговорення деталей, які розпочнуться лише після того, як ЄС оцінить законодавство України для відповідності стандартам блоку.

Президент Володимир Зеленський замінив командувача Об’єднаних сил України після того, як його звинуватили у спричиненні масових втрат у війні з Росією. У своєму вечірньому відеозверненні в понеділок Зеленський повідомив, що генерал-лейтенанта Юрія Содоля замінив бригадний генерал Андрій Гнатов, не називаючи причини перестановки.

Содоля було звільнено незабаром після того, як Богдан Кротевич, начальник штабу бригади «Азов», звинуватив генерала у спричиненні значних військових поразок і великих втрат особового складу. У дописі в Telegram Кротевич не назвав Содоля по імені, але заявив, що неназваний генерал «вбив більше українських солдатів, ніж будь-який російський генерал».

Зеленський також заявив у понеділок, що Україна вразила понад 30 російських нафтових переробних і зберігаючих об’єктів. «Більше 30 нафтопереробних заводів, терміналів і нафтобаз терористичної держави були вражені», — сказав Зеленський офіцерам Центру спеціальних операцій «А» Служби безпеки України, не надаючи додаткових деталей або періоду часу.

Двохетапний ракетний удар Росії – коли дві ракети влучають в одну і ту ж точку з інтервалом у півгодини – вбив щонайменше п’ять осіб і поранив 41 особу, включаючи чотирьох дітей, у місті Покровськ у понеділок. Губернатор Вадим Філашкін заявив, що це одна з найбільших атак на цивільних останнім часом, а Зеленський сказав, що Україна відповість на атаку «абсолютно справедливим чином».

ЄС у понеділок запровадив санкції проти 19 китайських компаній, націлених на покарання за підтримку Росією війни в Україні. Список, опублікований в Офіційному журналі ЄС, включає кілька компаній, розташованих у Гонконзі, а також два глобальні супутникові гіганти. 14-й пакет санкцій проти Росії додав 61 нову компанію до списку осіб, які безпосередньо «підтримують російський військово-промисловий комплекс» у війні проти України, довівши загальну кількість до 675 фірм.

Уряди ЄС також домовилися використати 1,4 мільярда євро прибутків від заморожених російських активів на зброю та іншу допомогу Україні, що спонукало Угорщину звинуватити інших членів ЄС у «безсоромному» порушенні правил, щоб обійти її заперечення. Члени ЄС уже вирішили у травні використати прибутки від активів, заморожених у ЄС, для допомоги Україні, при цьому 90% коштів призначено на військову допомогу. Але Угорщина затримує схвалення необхідних юридичних заходів, кажуть дипломати.

Очікується, що у вівторок США оголосять про надання виділення критично необхідних боєприпасів Україні на суму 150 мільйонів доларів, за даними двох офіційних осіб США. Очікується, що майбутня поставка включатиме боєприпаси для системи високої мобільності артилерійських ракетних систем, або Himars.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 852 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Exit mobile version