Україну вважають занадто корумпованою для вступу до НАТО – джерела з Держдепу США

Володимиру Зеленському буде повідомлено, що Україна наразі занадто корумпована для вступу до НАТО. Це стане серйозним ударом для президента, який активно просуває ідею приєднання до Альянсу після завершення війни з Росією.
Володимир Зеленський націлений на членство в НАТО після війни. Фото - Telegraph

Як пише в своїй статті видання The Telegraph, альянс вимагатиме від України додаткових кроків перед тим, як розпочати переговори про членство. Ця позиція буде викладена в письмовій формі у комюніке НАТО, яке підпишуть на щорічному саміті 9 липня. Високопосадовець з Державного департаменту США підкреслив важливість реформ, зокрема боротьби з корупцією, для досягнення цієї мети, пише видання.

Президент Володимир Зеленський, прагнучи захистити Україну від майбутніх вторгнень, наполягає на швидкому вступі до НАТО після закінчення війни. Це зобов’язало б США та Європу підтримувати оборону України в разі російської атаки. Однак корупція залишається значною проблемою для України з часів розпаду Радянського Союзу, кажуть джерела The Telegraph. Хоча Зеленський й звільняє військових начальників, намагаючись зменшити корупційні практики, особливо у сфері оборонних закупівель.

Корупція також стала каменем спотикання в останніх переговорах між державами-членами НАТО про те, чи пропонувати Україні конкретний графік приєднання до Західного військового альянсу. The Telegraph нещодавно виявив, що США блокують британські та європейські зусилля щодо письмового оформлення «незворотного» шляху до членства України в НАТО.

Як повідомляє «Kreschatic», президент США Джо Байден у своєму інтерв’ю для журналу Time цього року також підняв питання значної корупції в Україні, виключивши підтримку швидкої “натоізації України”.

Володимиру Зеленському, який візьме участь у саміті у Вашингтоні, ймовірно, запропонують обіцянку «добре освітленого мосту» до членства в НАТО — терміну, якому віддають перевагу США, каже джерело The Telegraph. Союзники по НАТО також досі не дійшли згоди щодо того, чи варто їм оновлювати заяву, яку вони зробили минулого року на саміті у Вільнюсі, щоб зробити свою пропозицію Києву «незворотною».

Союзники НАТО нададуть Україні список реформ, які вона має здійснити перед тим, як її амбіції щодо членства можуть бути реалізовані. Зокрема, на цьогорічній зустрічі союзники запропонують додаткові системи протиповітряної оборони, включаючи американські Patriot.

Незважаючи на відсутність обіцянок НАТО, майже 20 країн підписали двосторонні угоди про безпеку з Україною, і ці нові угоди будуть відзначені спільною заявою на саміті НАТО.

Також раніше ми писали про те, що в НАТО підготували план довгострокової допомоги Україні через ризик перемоги Трампа на виборах у США

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Exit mobile version