Війна в Україні: головні новини станом на 862 день повномасштабного російського вторгнення

У Дніпрі після російської атаки на школи та лікарні сьогодні оголошено день жалоби
Рятувальники працюють на місці ракетного обстрілу Росії в Дніпрі у середу. Фото - Дніпропетровська ОДА

У четвер оголошено день жалоби у Дніпрі після ракетного та безпілотного удару з боку Росії, що призвів до загибелі щонайменше п’яти осіб та поранення ще 53-х. Мер міста Борис Філатов повідомив у Telegram, що внаслідок атаки було пошкоджено дитячі садки, школи та лікарні, а також спричинено пожежі по всьому місту. Окрім цього, були пошкоджені комерційні будівлі.

Засудження трьох братів у Росії за спробу приєднатися до українських військ

Як повідомляє «Kreschatic», три молодих брати були засуджені в Росії до 17 років ув’язнення за спробу перетнути кордон з Україною та приєднатися до російського підрозділу, що воює на боці Києва. Іоанн Ашчулов, 24 роки, отримав 17,5 років тюремного ув’язнення, тоді як його брати – Олексій, 20 років, та Тимофій, 19 років – отримали по 17 років.

«Я вважаю, що російське керівництво, від імені російської держави, скоїло величезний злочин, найбільший у 21-му столітті», – сказав Іоанн Ашчулов під час винесення вироку. «Мої дії… були спробою зупинити цей злочин». Він наголосив, що не вважає себе «зрадником Росії», заявивши: «Я не зобов’язаний підтримувати все, що робить уряд країни, в якій я народився».

Генеральна асамблея ООН підтримує територіальну цілісність України

Президент Генеральної асамблеї ООН Денніс Френсіс під час свого першого візиту в Україну заявив, що організація буде відстоювати територіальну цілісність та суверенітет України, незважаючи на результати національних виборів у різних країнах світу цього року. «Я впевнений, що народ України не здасться», – сказав він, наголошуючи на неприпустимості іноземного панування.

Під час двохденного візиту до Києва Френсіс закликав Росію негайно вивести всі свої військові сили з території України, посилаючись на резолюцію Генеральної асамблеї, ухвалену невдовзі після початку війни. Френсіс зустрівся з українськими чиновниками, зокрема з президентом Володимиром Зеленським, та пообіцяв підтримку мирного плану Зеленського.

Туреччина пропонує допомогу в припиненні війни між Україною та Росією

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган запропонував Володимиру Путіну допомогу в припиненні війни між Україною та Росією, але ця пропозиція була відхилена представником Путіна. Ердоган, виступаючи на полях саміту Шанхайської організації співробітництва в Казахстані, заявив, що вірить у можливість справедливого миру, що задовольнить обидві сторони. Однак представник Путіна Дмитро Пєсков виключив можливість посередництва турецького лідера. «Ні, це неможливо», – сказав Пєсков, не надаючи додаткових деталей. Туреччина є членом НАТО, але на відміну від інших лідерів НАТО, Ердоган намагався підтримувати добрі відносини як з Росією, так і з Україною протягом конфлікту.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 861 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Exit mobile version