Війна в Україні: головні новини станом на 882 день повномасштабного російського вторгнення

Пошкодження російського судна в порту Кавказ, переговори між Україною та США, Зеленський зустрівся з держсекретарем Ватикану
Президент України Володимир Зеленський зустрівся з Державним секретарем Святого Престолу кардиналом Пʼєтро Пароліном. Фото - president.gov.ua

Україна заявила, що її дрони атакували російське судно, яке використовувалося для військових вантажів, пришвартоване в порту Кавказ у Краснодарському краї Росії, через Керченську протоку від незаконно окупованого Криму.

Атака на російське судно

Збройні сили України повідомили, що “судно окупантів серйозно пошкоджене в порту Кавказ” і опублікували фото чорного диму, що підіймається з палаючого судна. Російська влада зазначила, що атака на вантажне судно призвела до загибелі однієї людини та поранення чотирьох. За даними глобальної системи відстеження MarineTraffic, судно “Славянин” під російським прапором перевозило залізничні вагони, транспортні засоби та контейнери для військових потреб і вийшло з порту в Болгарії у травні.

Переговори між Україною та США

Як повідомляє «Kreschatic», Україна знову попросила Пентагон зняти обмеження на використання американської зброї проти військових цілей на російській території. Міністр оборони України Рустем Умєров та його американський колега Ллойд Остін у вівторок провели перші переговори з моменту оголошення Джо Байденом про завершення його президентської кампанії. “Під час дзвінка міністр підтвердив непохитну підтримку України перед російською агресією”, — заявив прес-секретар Пентагону генерал-майор Пат Райдер. У заяві Умєрова зазначається: “Я ще раз підкреслив важливість і терміновість зняття заборон на дальні обстріли”.

Переговори з командою Камали Гарріс

Глава адміністрації Володимира Зеленського Андрій Єрмак провів телефонні переговори з Філом Гордоном, радником з національної безпеки Камали Гарріс, передбачуваного кандидата від Демократичної партії на президентських виборах у США. В Офісі президента України повідомили, що вони обговорили ситуацію на фронті та кампанію Росії з авіаударів по українських містах та енергетичній інфраструктурі. Зеленський зазначив у своєму вечірньому відеозверненні, що Гарріс представляла США на червневому саміті миру у Швейцарії.

Зусилля Ватикану з досягнення миру

Володимир Зеленський високо оцінив зусилля Ватикану у пошуках миру та звільненні військовополонених після візиту державного секретаря Ватикану кардинала П’єтро Пароліна до чотирьох міст України. Зеленський повідомив, що переговори з другою людиною у керівництві Папи Римського зосереджувалися на “тому, що можна зробити цього року для наближення справедливого миру для України”.

Візит Дмитра Кулеби до Китаю

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба після прибуття до Пекіну заявив, що важливо для України та Китаю – союзника Росії – мати “прямий діалог та обмін позиціями” щодо планів вирішення конфлікту в Україні. “Попереду нас чекають широкі, детальні та змістовні переговори з моїм китайським колегою Ван І щодо шляхів до справедливого миру”, — зазначив Кулеба.

Угорщина блокує фінансування Європейського фонду миру для України

Угорщина заявила, що блокує фінансування Європейського фонду миру для України, доки уряд у Києві не дозволить відновити транспортування російської нафти через свою територію. Словаччина та Угорщина цього місяця повідомили, що припинили отримувати нафту від “Лукойлу” через трубопровід “Дружба” після того, як Україна запровадила заборону. Російський віцепрем’єр Олександр Новак заявив лише, що Москва працює над забезпеченням постачання російської нафти через Україну, але не коментував перебої у постачанні.

Новий прем’єр-міністр Естонії обіцяє підтримку Україні

Новий прем’єр-міністр Естонії Крістен Міхал пообіцяв продовжити підтримку України до “перемоги” над Росією. Міхал, 49 років, замінив Каю Каллас, яка пішла у відставку, щоб стати керівником зовнішньої політики ЄС. Міхал також заявив, що Естонія збільшить свої власні витрати на оборону: “Повідомлення нашим ворогам полягає в тому, що Естонія добре захищена”.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 881 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Exit mobile version