Війна в Україні: головні новини станом на 890 день повномасштабного російського вторгнення

Україна отримала свої перші винищувачі F-16, що підтвердив американський посадовець Associated Press. Про прибуття літаків вперше повідомило агентство Bloomberg. Український депутат також підтвердив отримання невеликої кількості F-16. Обидва посадовці говорили на умовах анонімності через заборону обговорювати цю тему публічно.
Перші винищувачі F-16 прибули до України, повідомляють неофіційні джерела. Фото - AP

Як повідомляє «Kreschatic», Бельгія, Данія, Нідерланди та Норвегія, які є членами НАТО, зобов’язалися надати Україні понад 60 таких літаків. Попри те, що флот російських винищувачів все ще оцінюється приблизно у 10 разів більшим, українська протиповітряна оборона стримує його активність.

Україна потребує щонайменше 130 F-16 для нейтралізації російської авіації, зазначають українські посадовці. Багато залежить від кількості пілотів, які проходять підготовку в коаліції країн, включно зі США, які також погодилися озброїти українські літаки сучасними ракетами та бомбами.

Володимир Зеленський заявив, що російські війська досягли успіхів на сході України через обмеження щодо використання західної зброї та затримки постачання озброєнь. За даними аналізу Agence France-Presse, використовуючи дані американського Інституту вивчення війни (ISW), Росія закріпила свої позиції на сході України, захопивши майже 200 кв. км у липні. Зеленський зазначив, що Київ “дуже активно” працює над отриманням дозволу на ураження цілей глибоко всередині Росії за допомогою західної зброї, але “наші партнери все ще бояться цього”.

Президентські вибори в США становлять “виклик” для Києва, зазначив Зеленський в інтерв’ю французьким медіа. “Ми не можемо впливати на жодні вибори”, сказав він. “США сьогодні є викликом. Існують ризики, які ніхто з нас не може передбачити”. Зеленський додав: “Як президент України, я повинен мати діалог із командами Байдена, Трампа та Гарріс. Ми повинні мати всі ці контакти та обговорювати, як може виглядати наше майбутнє після виборів”.

Україна не хоче, щоб Китай виступав посередником, а скоріше застосував тиск і “змусив” Росію завершити війну, заявив Зеленський. “Як і Сполучені Штати, як і Європейський Союз. Чим більше впливу має країна, тим сильніше має бути її тиск на Росію”.

Зеленський зазначив, що Україна і весь світ хочуть бачити Росію на наступному мирному саміті. Після швейцарського саміту в червні без участі Росії Зеленський заявив, що Москва повинна бути представлена на другому саміті, запланованому на цей рік. “Більшість світу сьогодні вважає, що Росія повинна бути представлена на другому саміті. Оскільки весь світ хоче, щоб вони були за столом переговорів, ми не можемо бути проти цього”, сказав він.

Українські санкції проти транзиту нафти від російського виробника “Лукойл” не становлять загрози для енергетичної безпеки Словаччини, повідомив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль. Зняття санкцій не обговорюється, і Київ має “повне розуміння” з боку ЄС щодо цього питання.

Прем’єр-міністр Словаччини, Роберт Фіцо, заявив, що його країна припинить постачання дизельного палива Україні, якщо не буде відновлено постачання нафти від “Лукойл”. Словаччина та Угорщина разом забезпечують близько 10% українського дизельного палива. “Словаччина є нашим надійним партнером, від якого ми не очікуємо шантажу чи погроз”, сказав Шмигаль.

Україна запровадила закон, що дозволяє пропустити міжнародні виплати за боргами під час завершення реструктуризації, погодженої з власниками облігацій, щоб скоротити міжнародні запозичення на 20 мільярдів доларів. Хоча це офіційно означає новий дефолт для України, це не викликає занепокоєння на ринках боргів. Реструктуризація зменшить номінальну вартість міжнародного боргу України на третину, але фінанси країни залишатимуться під інтенсивним тиском.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 888 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Exit mobile version