Війна в Україні: головні новини станом на 903 день повномасштабного російського вторгнення

У Бєлгородській області введено режим надзвичайного стану, Курська область – «справжня дилема» для Путіна, каже Байден
Вид з узбіччя в Сумській області через кордон із Курською областю Росії. Фото - Guardian

Як повідомляє «Kreschatic», губернатор Бєлгородської області Росії, В’ячеслав Гладков, оголосив надзвичайний стан регіонального рівня після активізації українських військових дій у відповідь на провалений наступ російських сил у Харківській області. «Ситуація в Бєлгородському регіоні залишається надзвичайно складною і напруженою», – заявив Гладков, додавши, що він звертається до Путіна з проханням оголосити надзвичайну ситуацію федерального рівня.

Вторгнення українських військ у Курську область стало темою обговорення президента США Джо Байдена. «Це створює справжню дилему для Путіна, і ми постійно контактуємо з українцями», – зазначив Байден, підкресливши, що він регулярно отримує інформацію про події в Україні.

Метою наступу України в Курську, за словами представників США, є змусити Росію перекинути війська з України для захисту власної території. За тиждень після початку української атаки, російська влада намагається взяти ситуацію під контроль, повідомляє Reuters. Адміністрація Байдена наполягає, що не мала попередньої інформації про операцію і не брала в ній участі.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що українські сили захопили російських військовополонених, яких планують використати для обміну на українських бійців. «Незважаючи на важкі і напружені бої, наші сили продовжують просуватися в Курській області, і наш фонд обміну зростає. Під нашим контролем вже 74 населені пункти», – зазначив Зеленський.

Головнокомандувач Олександр Сирський підкреслив, що всі дії українських військ виконуються за планом. Радник президента України Михайло Подоляк додав, що Росію потрібно примусити до участі в мирному саміті, оскільки вона добровільно цього не зробить. «Прості заклики до Росії не діють, працює лише набір примусових інструментів», – підкреслив Подоляк, вказуючи на економічний та дипломатичний тиск, а також військові дії в Курській області.

Речник Міністерства закордонних справ України Георгій Тихий заявив, що Україна не має на меті захоплення російської території і вважає свої дії як «абсолютно законні». «Чим швидше Росія погодиться на відновлення справедливого миру, тим швидше припиняться рейди українських сил оборони на територію Росії», – підкреслив Тихий.

На засіданні Ради Безпеки ООН Росія намагалася звинуватити Україну та її союзників за вторгнення в Курську область, але отримала відповідь про свою власну агресію проти сусідньої країни. Представники Словенії, США та Великобританії рішуче засудили Росію за численні злочини на території України та запевнили у непохитній підтримці України.

У той же час, російські обстріли продовжують завдавати втрат на українській території. В Сумській області загинув один цивільний і ще двоє були поранені внаслідок російських атак, які включали удари керованими бомбами, вибухи дронів та обстріли. Українські військові запровадили обмеження на пересування цивільних у 20-кілометровій зоні вздовж північно-східного кордону.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 902 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Exit mobile version