Війна в Україні: головні новини станом на 912 день повномасштабного російського вторгнення

Новий пакет військової допомоги США в дорозі, включаючи Himars і Javelins, паром із паливом затонув у російському порту після ракетного удару
У російському порту Кавказ горить паром. Пізніше він затонув. Фото - скріншот відео

Як повідомляє «Kreschatic», російські війська здійснили 53 атаки на Покровському напрямку в Донецькій області у четвер, намагаючись захопити місто, яке українські військові називають основним напрямком наступу ворога. На інших ділянках сходу України російські сили атакували українські позиції поблизу населеного пункту Нью-Йорк. Росія раніше заявила, що захопила цей населений пункт. Україна не підтвердила ці заяви.

У четвер паром, завантажений паливними залізничними цистернами, затонув у російському порту Кавказ у південній частині Краснодарського краю після українського удару, повідомили місцеві органи влади. Порт Кавказ є одним із найбільших у Росії на Чорному морі, і використовується для експорту, а також для відправлення палива на окуповану Росією територію Криму.

Повітряні сили України заявили, що використовували американську бомбу GBU-39 для удару по командному пункту російського взводу в Курській області Росії. Ця бомба є високоточною малогабаритною бомбою з крилами, які розкриваються, щоб вона могла планувати до цілі, використовуючи вбудовану навігацію після скидання з літака. Союзники, включаючи США, постачають зброю українським силам, але наклали обмеження на те, як і коли її можна використовувати на території Росії.

Адміністрація Байдена надасть Україні нову військову допомогу на суму близько 125 млн доларів, включаючи ракети для протиповітряної оборони, боєприпаси для Himars, протитанкові ракетні системи Javelin та інші протиброньові ракети, системи протидії дронам та електронній боротьбі, боєприпаси калібрів 155 мм і 105 мм, транспортні засоби та інше обладнання. Офіційні особи заявили, що зброя надається через президентське повноваження на вилучення, що означає, що її беруть із запасів Пентагону і можуть доставити швидше.

Російський удар убив 56-річного чоловіка і поранив ще вісьмох людей у Харківській області. Серед постраждалих був 15-річний хлопець, також були пошкоджені житлові будинки внаслідок російського удару по селищу Богодухів, повідомили в Офісі Генерального прокурора.

Російські атаки безпілотників убили двох мирних жителів і поранили третього, а керована бомба вбила ще двох людей, заявили прокурори та офіційні особи в Сумській області, яка межує з Курською областю Росії.

Атака безпілотника України в четвер на авіабазу Маринівка у Волгоградській області Росії спричинила пожежі та вибухи боєприпасів, що тривали кілька годин. Служба безпеки України (СБУ) заявила, що провела дистанційний наліт на базу, де розміщено близько 30 винищувачів Су-34 і Су-35. Ці літаки регулярно здійснюють бомбардування українських позицій на передовій, що знаходиться приблизно за 450 км, заявила СБУ газеті Kyiv Independent. Наразі незрозуміло, скільки літаків було пошкоджено або знищено.

Державна прикордонна служба України повідомила у четвер, що Київ не спостерігає жодних ознак переміщення білоруських військ або техніки поблизу спільного кордону після того, як Мінськ оголосив про відправку додаткових сил у цей район. «Ми не бачимо жодного переміщення безпосередньо поблизу нашого кордону – ні техніки, ні особового складу», – заявив речник прикордонної служби Андрій Демченко.

Прем’єр-міністр Індії Нарендра Моді в четвер заявив, що жоден конфлікт не може бути вирішений на полі бою, виступаючи в Польщі напередодні свого візиту в Україну. Моді стане першим індійським прем’єром, який здійснить поїздку до України, і першим за 45 років, хто відвідає Польщу. Індійський уряд уникає прямих засуджень вторгнення Росії в Україну у 2022 році. У Варшаві Моді заявив, що його країна підтримує «діалог і дипломатію для якнайшвидшого відновлення миру та стабільності». Україна висловила критику Моді за візит до Москви минулого місяця, під час якого він зустрівся і обійняв Володимира Путіна. Володимир Зеленський назвав зустріч «величезним розчаруванням і нищівним ударом по мирних зусиллях».

Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) заявило у четвер, що його генеральний директор Рафаель Гроссі оцінить ситуацію на Курській атомній електростанції під час свого візиту наступного тижня. МАГАТЕ повідомило, що отримало інформацію від Російської федерації про те, що на території Курської АЕС було знайдено залишки безпілотника. Путін зробив необґрунтовані заяви про те, що Україна намагалася атакувати станцію. Російські війська окупують Запорізьку атомну електростанцію в Україні, і Володимир Путін був звинувачений українським президентом Володимиром Зеленським у «ядерному шантажі».

Росія почала використовувати судна, які потрапили під санкції ЄС, для експорту нафтопродуктів, повідомляє Reuters. Одне із санкціонованих суден, Saga під прапором Барбадосу, було завантажене у Висоцьку 33 000 метричними тоннами темних нафтопродуктів і прямувало до Суецького каналу, що може свідчити про азіатський напрямок.

Інше судно, Kavia, завантажувало дизельне паливо в балтійському порту Приморськ для невідомого пункту призначення. Судна із санкційного списку не можуть заходити в порти країн-членів ЄС. Декілька інших суден, які потрапили під санкції ЄС, були перейменовані, включаючи Serenade (раніше NS Stream), N Cerna (раніше Canis Power) та Success (раніше SCF Amur), які наразі знаходяться в Мармуровому морі. Мармурове море розташоване навпроти Босфорської протоки від Чорного моря.

Україна ратифікувала Римський статут міжнародного кримінального суду в середу, відкриваючи можливість нових переслідувань російських посадовців за військові злочини. Членство в МКС є вимогою для вступу в Європейський Союз, до якого Україна сподівається приєднатися після того, як вона була офіційно прийнята як кандидат у червні 2022 року. Законодавство містить пункт, який говорить, що Україна не визнає юрисдикцію МКС у випадках, де злочини, які переслідує МКС, могли бути скоєні українськими громадянами.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 911 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Exit mobile version