Війна в Україні: головні новини станом на 918 день повномасштабного російського вторгнення

На засіданні Ради НАТО-Україна в Брюсселі в середу кілька країн-членів НАТО закликали зняти обмеження на використання Україною зброї, що постачається західними союзниками, особливо стосовно далекобійних ракет
Російські нафтобази продовжують горіти від українських ударів. Фото – скріншот відео

Про це повідомило дипломатичне джерело Агентству Франс Прес. В офіційній заяві за підсумками зустрічі країни НАТО засудили невибіркові масовані російські удари по Україні цього тижня. Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що члени альянсу підтвердили свою готовність “посилити військову допомогу Україні”. Він підкреслив важливість забезпечення України обладнанням і боєприпасами для захисту від російського вторгнення.

Як повідомляє «Kreschatic», міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський заявив, що, з огляду на використання Росією далекобійної зброї проти України, союзники повинні дозволити Україні “битися всім, що у неї є, усім, що ми їй поставили, і доставити ще більше”. Сікорський також запропонував безпосередньо конфіскувати російські активи на суму $320 мільярдів, які утримуються на Заході, і передати їх Україні.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба під час трансляції розмови із Сікорським зазначив, що найбільшою проблемою для Києва є страх ескалації серед союзників. “Війна завжди стосується великої кількості техніки, грошей, зброї, ресурсів, але реальні проблеми завжди тут, у головах… Більшість наших партнерів бояться говорити про майбутнє Росії… Це дуже засмучує, тому що, якщо ми не обговорюємо майбутнє джерела загрози, то не можемо розробити стратегію”, – сказав він.

Президент України Володимир Зеленський у середу заявив: “Ми продовжуємо наполягати, що рішучість зараз, зняття обмежень для України на дальні удари зараз допоможе швидше завершити війну справедливим чином для України та всього світу”. Президент повідомив, що російський удар по місту Куп’янськ на сході України призвів до жертв. “Був удар – прямо в центр міста, люди опинилися під завалами. На жаль, є загиблі”. Удар поранив 14 людей і пошкодив будівлю міської ради, повідомила обласна прокуратура.

Через два дні після ракетного удару по готелю в Кривому Розі, який забрав життя чотирьох осіб і поранив п’ятьох, Росія завдала нового удару по цьому місту під час офіційного трауру, в результаті чого постраждали дев’ять мирних жителів і знищено 230 автомобілів, повідомив голова Дніпропетровської облдержадміністрації Сергій Лисак. “Коли Кривий Ріг у траурі, ворог знову атакує”, – зазначив Лисак. “І знову цілями стали цивільні”.

У четвер вранці українська ППО збила понад 10 російських безпілотників під час третьої атаки за чотири дні на Київ, повідомив голова військової адміністрації столиці Сергій Попко. Мер Києва Віталій Кличко повідомив, що серед пошкоджених об’єктів були квартира та дитячий майданчик. Повідомляється також про російські безпілотні та ракетні удари по інших регіонах України, включаючи Харків, тоді як російська влада в незаконно окупованому Севастополі повідомила про атаку українських безпілотників.

Росія проводить евакуацію сіл у Бєлгородській області поблизу українського кордону, оголосив губернатор області В’ячеслав Гладков. “У зв’язку з напруженою оперативною ситуацією було ухвалено рішення переселити жителів сіл Пороз і Дроновка у Грайворонському районі, село Старий Хутір і хутір Павлівка у Валуйському міському окрузі. В’їзд у село В’язове у Красноярському районі закрито”. Українські війська вторглися в Курську область 6 серпня, і, за словами Гладкова, Бєлгород також знаходиться під загрозою.

Зеленський повідомив, що ситуація навколо Покровська в Донецькій області є “надзвичайно складною”. “Основні зусилля росіян і найбільші сили зосереджені там”. Генеральний штаб України заявив, що у кількох селах поблизу міста йдуть “запеклі бої”. Міністерство оборони Росії оголосило в середу, що російські війська захопили ще один населений пункт за 20 км від Покровська, де українська влада оголосила про обов’язкову евакуацію.

Російські обстріли в Донецькій області забрали життя шістьох людей у середу, повідомив губернатор. “Вранці росіяни вбили чотирьох людей і зруйнували будинок в Ізмайлівці”, – сказав Вадим Філашкін, додавши, що двоє інших людей загинули внаслідок окремих атак біля Часового Яру, які пошкодили понад десяток будинків. Філашкін повідомив, що близько 30 тисяч людей залишилися у Покровську та прилеглих селах, і що банки у місті закриються до неділі. Колись у Покровську проживало близько 60 тисяч людей.

Українська військова розвідка взяла на себе відповідальність за підтверджену атаку, яка призвела до пожежі на нафтобазі у Ростовській області Росії, заявивши, що цей об’єкт “безпосередньо причетний до забезпечення російських окупаційних сил”. У першій відомій українській атаці на Кіровську область Росії три українські безпілотники влучили в нафтобазу, спричинивши її займання. Ця область знаходиться приблизно за 950 км на північний схід від українського кордону. Україна заявила, що її сили ППО знищили російський літак Су-25 у Донецькій області.

Українська влада намагається оцінити та відремонтувати пошкодження енергетичної інфраструктури, спричинені одним із найбільших бомбардувань Росії за всю війну. Україна все ще переживає кінець дуже спекотного літа, і удари цього тижня привернули увагу до занепокоєння щодо суворих зимових місяців, які чекають попереду. “Ця зима буде важкою, це точно”, – сказала Наталія Шаповал, керівник Інституту Київської школи економіки.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 917 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Exit mobile version