Війна в Україні: головні новини станом на 930 день повномасштабного російського вторгнення

Попередження Ірану через балістичні ракети для Росії, шведський пакет допомоги з можливістю передачі винищувачів Gripen
Іранська пускова установка Fath-360. Фото - Wikipedia

Як повідомляє “Kreschatic“, міністерство закордонних справ України викликало високопоставленого іранського дипломата для попередження про «руйнівні та непоправні наслідки» для відносин між Україною та Іраном, якщо Тегеран постачав Росії балістичні ракети. ЄС заявив, що його союзники поділилися «достовірною» інформацією про постачання Іраном ракет, і що Сполучені Штати попередили про «значні наслідки» у випадку підтвердження таких дій. Іран відкинув ці звинувачення, проте Кремль не зробив жодної чіткої заяви з цього приводу. США зазначили, що подібні поставки можуть пошкодити спробам Тегерана налагодити відносини із Заходом при новому реформаторському президенті Масуді Пезешкіяні.

Швеція надішле Україні свій 17-й пакет військової допомоги на суму 4,6 млрд шведських крон (443 млн доларів США), про що повідомив міністр оборони Швеції Пол Джонсон. Пакет міститиме боєприпаси для бойових машин піхоти, які вже були передані Україні, а також інші закупівлі, що можуть сприяти майбутньому постачанню винищувачів Gripen. Водночас поки що рішення про їх передачу не прийнято. «Ми хочемо мати можливість надати Gripen Україні на можливому наступному етапі», – зазначив Джонсон.

Латвія заявила, що російський безпілотник, який розбився на її території, був повністю озброєним іранським дроном Shahed. Генерал Леонід Калниньш, командувач латвійських збройних сил, зазначив: «Вибухова частина зарилася на півметра в землю і була нейтралізована на місці, уникнувши детонації. Це дозволило нашим розвідникам зібрати всі уламки для подальшого розслідування, деталі якого будуть передані нашим партнерам по НАТО». Латвійський уряд викликав російського тимчасового повіреного для пояснень.

Командувач повітряних сил Латвії, полковник Вієстурс Масуліс, повідомив, що дрон був помічений їхніми системами ППО ще в білоруському повітряному просторі, що дало час на відповідну реакцію. Румунія також заявила, що російський ударний дрон пролетів через її повітряний простір на шляху до атаки на українську цивільну інфраструктуру. Польща також зафіксувала щонайменше два порушення свого повітряного простору російськими ракетами чи дронами, останнє з яких сталося в грудні.

Командувач Збройних сил України Олександр Сирський доповів Володимиру Зеленському про бойові дії в Харківській області та про українське вторгнення в Курську облсать, яке розпочалося в серпні. За словами Зеленського, українські сили «звикають Росію до чіткого розуміння того, де знаходяться її кордони, а де – кордони сусідів».

Населення України «застряло у циклі терору» через російські атаки на цивільні об’єкти, такі як лікарні, школи, супермаркети та енергетичну інфраструктуру, заявив Волкер Тюрк, комісар ООН з прав людини. «Я боюся за українців цієї зими», – сказав він на засіданні Ради ООН з прав людини. Тюрк також висловив занепокоєння впливом на цивільних осіб останнього загострення бойових дій, зокрема в російських регіонах Курськ, Бєлгород і Брянськ, куди ООН запитувала доступ, але отримала відмову.

Звільнений в результаті обміну полоненими в серпні Володимир Кара-Мурза закликав Захід не дозволяти Путіну жодного «збереження обличчя» у війні проти України. В інтерв’ю AFP у Парижі Кара-Мурза заявив: «Режим Путіна має бути переможений. Якщо, не дай Боже, він зможе показати результат цієї війни як перемогу і залишитися при владі, через рік чи 18 місяців ми говоритимемо про нову війну або катастрофу».

Міністр закордонних справ Китаю Ван І планує відвідати Санкт-Петербург для участі в засіданні з безпеки групи країн БРІКС. Президент Китаю Сі Цзіньпін має взяти участь у саміті БРІКС у жовтні в російському місті Казань. Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров зустрівся в Ер-Ріяді з наслідним принцом Саудівської Аравії Мохаммедом бін Салманом та іншими чиновниками Ради співробітництва країн Перської затоки.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 929 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Exit mobile version