Війна в Україні: головні новини станом на 932 день повномасштабного російського вторгнення

У Курській області Росії розпочався значний контрнаступ російських військ проти українських сил, повідомляють прокремлівські військові блогери
Володимир Зеленський зустрівся з держсекретарем США й міністром закордонних справ Великої Британії. Фото - president.gov.ua

Як повідомляє “Kreschatic“, за інформацією проросійських спостерігачів, йдеться про запеклі бої на деяких окупованих територіях, а також можливе повернення під контроль кількох сіл. Російські сили, ймовірно, зайняли кілька населених пунктів на захід від частини території, що була захоплена Україною, та відтіснили українські війська на схід від річки Мала Локня, що на південь від Снагості. Міністерство оборони Росії заявило про успішне звільнення кількох сіл від українських підрозділів. Водночас незалежних підтверджень цьому немає.

Інститут вивчення війни (ISW) зазначив у четвер вранці, що поки що рано робити висновки щодо цього контрнаступу. Аналітики повідомили: «Російські сили розпочали контратаки вздовж західного краю українського виступу в Курській області та, за попередніми даними, зайняли кілька населених пунктів на північний схід і південь від Коренєва 10 і 11 вересня». Однак ситуація залишається динамічною.

За даними ISW, українські сили розпочали нові атаки проти російських військ на заході від Снагості, а також на інших ділянках у Курській області. Генерал-майор Апті Алаудінов, командир чеченських спецпідрозділів «Ахмат», заявив, що російські війська перейшли в наступ і взяли під контроль близько десяти населених пунктів у Курській області.

У середу російський винищувач Су-30 було збито над Чорним морем після запуску ракет по українських цілях.

Міністр закордонних справ України Андрій Сибіга закликав західних сусідів Києва збивати російські ракети та безпілотники, що пролітають над їхніми територіями. Він наголосив на неодноразових випадках порушення російськими літальними апаратами повітряного простору сусідніх країн, зокрема держав-членів НАТО, і закликав союзників «розглянути можливість збивання ракет над територією України».

Державний секретар США Ентоні Блінкен дав зрозуміти, що Білий дім готовий зняти обмеження на використання Україною західної далекобійної зброї проти ключових військових цілей на території Росії. За інформацією джерел, рішення вже прийняте, хоча офіційно його не планують оголошувати до зустрічі британського прем’єра Кіра Стармера з президентом США Джо Байденом.

Велика Британія оголосила санкції проти 10 суден, які є частиною тіньової флотилії Росії для експорту нафти. Нафтові доходи залишаються ключовим джерелом фінансування війни для Володимира Путіна, забезпечуючи близько чверті російського бюджету у 2023 році.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 931 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Exit mobile version