Війна в Україні: головні новини станом на 937 день повномасштабного російського вторгнення

Росія повідомила в понеділок, що її війська відновили контроль над двома селами на заході Курської області, продовжуючи те, що Москва називає значним контрнаступом
Російські евакуйовані вишиковуються в чергу, щоб заповнити форми в центрі розподілу гуманітарної допомоги в Курську. Фото - Guardian

Російські сили ведуть бої з українськими військами в Курській області з 6 серпня, коли Київ несподівано для Москви здійснив наймасштабнішу атаку на російську територію з часів Другої світової війни, захопивши близько 100 сіл на площі понад 1300 квадратних кілометрів. Твердження Росії про захоплення сіл не було підтверджене незалежними джерелами на момент публікації.

Як повідомляє “Kreschatic“, також у понеділок Росія наказала евакуювати більше сіл поблизу українського кордону в Курській області. Причина евакуації залишається незрозумілою, але наказ був виданий через кілька днів після того, як Москва розпочала свій контрнаступ. Губернатор Курської області Олексій Смирнов повідомив у Telegram, що прийнято рішення про «обов’язкову евакуацію населених пунктів у Рильському та Хомутовському районах у зоні 15 км від кордону з Україною». У цій зоні знаходиться десятки сіл та містечок.

У понеділок Україна повідомила, що вона звернулася до ООН та Міжнародного комітету Червоного Хреста (МКЧХ) з проханням перевірити ситуацію на захоплених нею територіях у Курській області. «Я дав доручення українському МЗС офіційно запросити ООН та МКЧХ приєднатися до гуманітарних зусиль у Курській області», — написав міністр закордонних справ Андрій Сибіга в соціальних мережах. ООН повідомила в понеділок, що готова оцінити та перевірити ситуацію в Курській області, але лише за згодою Москви.

Тим часом, голова НАТО, що йде у відставку, Єнс Столтенберг, заявив у понеділок, що він вітає обговорення щодо використання Україною далекобійних ракет для ударів по території Росії, але остаточне рішення мають ухвалювати окремі союзники. Президент України Володимир Зеленський вже місяцями просить союзників дозволити використання західних ракет, зокрема далекобійних американських ATACMS та британських Storm Shadow, для ударів в глибину Росії. Прем’єр-міністр Великої Британії Кір Стармер та президент США Джо Байден обговорювали в п’ятницю у Вашингтоні можливість дозволити Києву використовувати ці ракети, але жодних рішень не було публічно оголошено.

У понеділок уряд Фінляндії висловив задоволення тим, що Швеція очолить розміщення сухопутних сил НАТО в Фінляндії для посилення оборони проти сусідньої Росії. Повномасштабне вторгнення Москви в Україну у 2022 році стало поворотним моментом у політиці Фінляндії та Швеції, які приєдналися до НАТО відповідно у 2023 та 2024 роках.

Україна в понеділок додала режисера спірного військового документального фільму до національного чорного списку, заявивши, що він поширює «російську пропаганду» про вторгнення Москви. Документальний фільм «Росіяни на війні», знятий російсько-канадським режисером Анастасією Трофимовою, викликав суперечки, оскільки деякі критики звинувачують його в спробах виправдати вторгнення Москви.

Київ в понеділок заперечив свою причетність до людини, яку звинувачують у спробі вбити колишнього президента США Дональда Трампа, після того, як стало відомо, що підозрюваний був прихильником України.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 936 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Exit mobile version