Наживалися на дітях та війні: київські поліцейські викрили аферистів, які організовували фейкові збори грошей

Зловмисники створили акаунт у соціальній мережі, де під виглядом благодійності поширювали фальшиві повідомлення про те, що необхідно негайно збирати кошти для дітей та військових Збройних сил України
Шахраї організовували збори на лікування поранених військових та тяжкохворих дітей. Фото - ГУ Нацполіції в м.Києві

Як повідомляє «Kreschatic» з посиланням на поліцію Києва, таким способом вони обдурили громадян на понад 700 000 гривень, які потім витратили на власні розваги. За цей злочин чоловіків можуть відправити за ґрати на п’ять років.

Зловмисну діяльність припинили слідчі та оперативники Солом’янського відділення поліції, які спільно з працівниками Служби безпеки України діяли під керівництвом Солом’янського окружної прокуратури. Виявилося, що зловмисниками були двоє молодих чоловіків віком 25 і 23 роки.

Спільники поширювали вигадані новини та викладали фотографії, щоб спонукати користувачів мережі перераховувати кошти на їхні банківські рахунки, зазвичай від 300 до 2000 гривень. Крім цього, вони оголошували термінові збори для лікування поранених бійців ЗСУ і для здобуття довіри в читачів розміщували фотографії воїнів, які з’являлися в різних новинах про війну.

За словами начальника Солом’янського відділення поліції Ігоря Леуса, “більшість інформації про дітей і їхні страждання відповідали реальності”. Злодії відслідковували соціальні мережі та знаходили повідомлення, де батьки прохали допомоги для лікування своїх дітей, і потім копіювали цю інформацію на свій акаунт, де надавали власні банківські реквізити. Отримані кошти, сума яких склала практично 700 000 гривень, шахраї витрачали на різні розваги, покупки та ресторанний відпочинок.

Цей випадок зареєстровано в Єдиному реєстрі досудових розслідувань, і щодо зловмисників порушено обвинувачення за частиною 3 статті 190 Кримінального кодексу України – заволодіння чужим майном шляхом обману з використанням комп’ютерної техніки. Зловмисникам оголошено про підозру, і найближчим часом їм буде обрано запобіжний захід. Санкція статті передбачає покарання від трьох до п’яти років позбавлення волі.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли про те, що в Києві затримали шахраїв, які ошукували внутрішньо-переміщених громадян

Share This Article
Дізнайтеся першими про новини Києва з нами
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *