Завдяки західним системам ППО Київ став найбезпечнішим місцем в Україні – POLITICO

Росія продовжує намагатися завдати удару по українській столиці ракетами та безпілотниками, але потужний захист київського неба ускладнює це
Українські війська ППО показали, що здатні інтегрувати сучасні системи з радянськими. Фото - politico.eu

Коли 24 лютого 2022 року почалося повномасштабне російське вторгнення, президент Володимир Зеленський у відчаї закликав Захід закрити небо України для російської авіації та ракет, пише в своєму матеріалі POLITICO. Цього не сталося, але союзники України постійно надсилають одні зі своїх найкращих систем протиповітряної оборони, щоб допомогти захистити міста країни, і особливо – Київ.

Як повідомляє «Kreschatic», коли почалася війна, Київ покладався на радянські протиракетні системи С-300 і «Бук М1» середньої дальності — це було проблемою, оскільки ракети для даних комплексів в основному виготовляє Росія.

Цей захист тепер посилено системами малої дальності Gepard з Німеччини та Avenger Short-Range Air Defense із США для збивання безпілотників і крилатих ракет. В якості систем середній дальності Україна використовує MIM-23 Hawk американської компанії Raytheon, NASAMS, розроблений Raytheon і норвезькою Kongsberg, а також надсучасний німецький комплекс IRIS-T SLM. Захист дальньої дії забезпечується американськими Patriot PAC-3 і Eurosam SAMP/T, поставленими Францією та Італією, пише видання.

Українські війська протиповітряної оборони показали, що здатні інтегрувати сучасні системи з радянськими, заявив POLITICO Сергій Попко, голова Київської військової адміністрації.

Ми продовжуємо чекати підтримки від союзників і партнерів. Нам потрібна потужніша протиповітряна оборона. Різноманітна. І не тільки для столиці, а й для кожного українського міста. Кожен зенітно-ракетний комплекс на вагу золота.

– сказав Попко.

Після того, як Росія вперше випробувала систему Patriot, безуспішно атакуючи столицю понад 20 днів у травні, кияни вперше відчули себе у відносній безпеці.

Невдовзі до Києва та околиць почали переїжджати люди з інших регіонів, де протиповітряна оборона не настільки сильна, хоча столицю й досі часто атакує Росія. Цими вихідними Росія направила на Київ великі хвилі безпілотників, більшість з яких було збито.

захист Києва
Українські військові з прожектором шукають дрони в небі над містом. Фото – reuters.com

Ваша точність, хлопці, — це буквально життя для України

– сказав Зеленський під час публічного звернення у вихідні.

З наближенням зими буде більше спроб Росії зробити удари потужнішими. Для нас усіх в Україні вкрай важливо бути стовідсотково ефективними.

Міста України стали рятівними човнами для людей, які тікали від нападів Росії. За оцінками Міжнародної організації з міграції ООН у вересні, Київ і околиці зараз приймають майже 600 000 переміщених осіб з інших частин України. В інших великих містах також спостерігаються потоки внутрішніх біженців, близько півмільйона зараз переховуються в Дніпропетровській та Харківській областях.

Перша активна фаза внутрішньої міграції почалася одразу після звільнення Київщини. У цей час приїжджали люди з міст, де велися активні бойові дії. Потім, коли приїхав Patriot, люди з Дніпра, Запоріжжя почали активно переїжджати і шукати житло в Києві, пояснюючи це тим, що Київ захищений і сюди долітає менше ракет, ніж по їхніх містах

– розповів POLITICO місцевий ріелтор Олександр Житюк.

Українці з-за кордону теж почали повертатися після цього травня, коли росіяни майже щодня обстрілювали нас, перевіряючи ефективність ППО. Сьогодні люди вважають, що в Києві спокійніше.

– додав він.

Це призвело до стрибка місцевих цін на нерухомість після колапсу в перші місяці війни.

До повномасштабного вторгнення в українській столиці проживало близько 3,9 млн осіб. Проте з весни 2022 року 1,9 мільйона виїхали, сказав POLITICO Денис Суділковський, бренд- та бізнес-директор ЛУН, онлайн-платформи нерухомості. Більшість зараз повернулися.

Тоді нерідко можна було зустріти пропозиції зняти квартири в Києві за оплату комунальних послуг

– розповів Суділковський.

За даними ЛУН, до осені 2022 року ціни на оренду майже повернулися до рівня до вторгнення.

Повернення людей сповільнилося, коли росіяни почали обстрілювати енергетичну інфраструктуру. Проте зима 2022-2023 років показала, що Київ здатний захистити своє небо сучасними західними системами ППО, і вже з весни 2023 року ми почали спостерігати подальше зростання попиту на довгострокову оренду житла в Києві

– сказав Судилковський.

Але столиця не зовсім безпечна, як показали атаки цими вихідними. Сирени повітряної тривоги все ще виють майже щодня, і українська влада закликає людей бути обережними, каже Попко.

З додатковими системами протиповітряної оборони рівень захисту столиці від атак з повітря став кращим. Але я не втомлююся повторювати, що найкращий захист — це під час повітряної тривоги піти в укриття. Гіркий досвід доводить, що навіть збиті ракети несуть смертельну загрозу через численні уламки.

– сказав він.

захист Києва
Міста України стали рятувальними острівцями для людей, які рятуються від російських атак. Фото – reuters.com

У той час як люди в Києві почуваються в безпеці, жителі східних і південних регіонів України все ще потерпають від щоденних бомбардувань. Росіяни б’ють по Одесі та її стратегічному порту, а також по Херсонській, Донецькій та Запорізькій областях.

Я досі пам’ятаю звук, який почула, коли цього літа наш Patriot збив першу (російську гіперзвукову) ракету «Кінжал». Після цього я знаю, що чим би росіяни не стріляли по нас, наша ППО зб’є. Однак інші міста все ще не можуть дозволити собі розкіш почуватися так, як я

– каже POLITICO Інна Козіч, спеціаліст в галузі комунікацій з Києва, додавши, що вона все ще боїться залишати місто, щоб поїхати на дачу.

Український уряд і президент тим часом не втомлюються закликати своїх союзників забезпечити більше засобів протиповітряної оборони для прикриття інших міст.

Чим більш захищеним буде українське небо, українські міста, села, тим більше у наших людей буде можливостей для економічної діяльності, для виробництва, в тому числі, [для] оборонної промисловості

– сказав Зеленський у відеозверненні.

Президент України також сказав, що Київ хоче спільно виробляти зброю зі своїми партнерами та очікує, що його союзники надішлють більше систем протиповітряної оборони до кінця року, щоб відбити очікувані зимові атаки Росії на енергетичну інфраструктуру.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що на підступах до столиці було знищено майже десяток ударних дронів

Share This Article
Дізнайтеся першими про новини Києва з нами
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *