Росія здійснила масований обстріл України, ракети і дрони атакували Київ, Дніпро, Одесу, Львів і інші міста: що відомо про наслідки

Росія випустила понад 100 ракет по Україні. У Києві, Одесі та Львові пошкоджено житлові будинки, у Дніпрі – торговий центр. Понад десять людей загинуло, поранено близько 100. Фото - Reuters

Російські війська завдали масованого удару по Україні в ніч проти 29 грудня. Під час обстрілу армія РФ використовувала ударні безпілотники «Шахед», а також крилаті та зенітні ракети. Станом на зараз відомо, що загинули 11 людей, більше 80 постраждали.

Київ

Як повідомляє «Kreschatic», Київ атакували десятками ракет різного типу, вони заходили на місто хвилями та з різних напрямків. Про це заявив голова військової адміністрації Києва Сергій Попко. Він також зазначив, що сили протиповітряної оборони вразили над Києвом понад 30 повітряних цілей. Внаслідок масованої ракетної атаки у Києві є руйнування та постраждалі, додав Попко.

За словами Попка, у Шевченківському районі міста пошкоджено житловий будинок, на території гаражів сталася пожежа. Ще пошкоджено будівлю станції метро “Лук’янівська”, повідомив мер Києва Віталій Кличко. За його словами, у Шевченківському районі також пошкоджено склади, з під завалів витягли тіло загиблої людини. Крім того, сталася пожежа на території нежитлової забудови, а також недобудованому бізнес-центрі.

У Подільському районі сталася пожежа на території складів на площі три тисячі квадратних метрів, через що, за словами Попка, є багато поранених. Під завалами знаходяться десятеро людей.

У Святошинському районі Києва спалахнув незаселений багатоповерховий будинок, в іншому місці спалахнули три припарковані автомобілі, постраждала одна людина. У Дарницькому районі пошкоджено приватний та багатоквартирний житлові будинки, без постраждалих та загоряння.

За останніми даними української влади, у Києві загинула одна людина і постраждала щонайменше 21 особа (раніше повідомлялося, що загиблих двоє, але у військовій адміністрації це спростували).

масований обстріл
Наслідки ракетного удару по Києву. Фото – Reuters

Харків

Харків уночі та вранці тричі обстріляли ракетами, повідомив голова міста Ігор Терехов. За його словами, російські війська вдарили крилатими ракетами Х-22 та ракетами, випущеними з комплексу С-300. Усього вночі та вранці по місту запустили близько 20 ракет, повідомив голова Харківської області Олег Синегубов. Зруйновано або пошкоджено житлові будинки, школу, пошту, склади, виробничі будівлі, транспортного депо, підприємства, в одній із медустанов вибуховою хвилею пошкоджено дах та вікна.

Внаслідок російських ударів у Харкові загинула одна людина, 11 постраждали, повідомив Синегубов. Через обстріл у місті виникли проблеми із подачею електрики для громадського транспорту.

Дніпро

У Дніпрі після ракетного удару спалахнув торговий центр. На відеозаписах, знятих біля ТЦ, видно тіло загиблої чи пораненої людини. В одному з пологових будинків Дніпра сталася пожежа. «Внаслідок попадання суттєво пошкоджено будівлю медустанови. Усі пацієнти та медперсонал встигли перейти в укриття», — заявили в МОЗ. Глава Дніпра Борис Філатов повідомив, що внаслідок обстрілу міста є загиблі та поранені.

Як уточнив начальник адміністрації Дніпропетровської області Сергій Лисак, загинуло п’ятеро людей, постраждали 15 людей. Пошуково-рятувальна операція продовжується, під завалами можуть бути люди. За словами голови області, крім торгового центру та пологового будинку пошкоджено приватний житловий будинок та шестиповерхову будівлю.

масований обстріл
Наслідки ракетного удару по Дніпру. Фото – Сергій Лисак/Telegram

Львів

Протягом ночі російські військові застосували 22 безпілотники типу «Шахед-136/131», українська ППО знищила 18 дронів, повідомили в Генштабі ЗСУ у ранковому зведенні 29 грудня. Щонайменше 10 безпілотників випустили по Львівщині повідомив голова Львова Андрій Садовий.

За словами голови міста, через обстріл сталася пожежа на об’єкті критичної інфраструктури. Крім того, у ході ракетного обстрілу Львова, за словами голови міста, є попадання в житловий будинок. Через ракетний удар по житловому будинку на вулиці Хоткевича загинула одна людина, троє поранених, повідомив голова обласної адміністрації Максим Козицький. В одному з ліцеїв міста почалася пожежа, ймовірно, через падіння уламків. Також пошкоджено три школи та дитячий садок.

Загалом під час удару по Львову загинула одна людина, 15 поранено. Багато постраждалих отримали поранення через уламки вікон, вибитих у житлових будинках вибуховою хвилею.

масований обстріл
Наслідки ракетного удару по Львову. Фото – Андрій Садовий/Telegram

Одеса

В Одесі уламки збитого дрона впали на багатоповерхову будівлю, де виникла пожежа, заявив голова обласної адміністрації Олег Кіпер. Внаслідок того, що трапилося, ніхто не постраждав, повідомили у Державній службі з надзвичайних ситуацій України. В Одеському районі сталася пожежа у законсервованій будівлі одного з об’єктів інфраструктури, розповіли у прес-службі Сил оборони півдня України. Крім того, за даними МОЗ, в Одесі в результаті удару по школі загинула одна людина, поранено семеро людей, у тому числі дитина.

Як уточнив Олег Кіпер, всього в результаті удару по Одесі загинуло двоє людей, постраждали 15, у тому числі двоє дітей. Двоє поранених перебувають у тяжкому стані.

Запоріжжя

Вибухи також лунали у Запоріжжі. Метою удару стали кілька підприємств у місті, повідомив голова Запорізької обласної військової адміністрації Юрій Малашко. За його словами, одна з ракет потрапила у відкриту місцевість, інша зруйнувала приватний будинок. Вибуховою хвилею та уламками пошкоджено багатоповерхові будинки. За останніми даними, загинули дві місцеві мешканки, постраждали 10 людей. Під завалами однієї із будівель можуть бути люди. У міністерстві охорони здоров’я України повідомили, що двоє постраждалих перебувають у тяжкому стані.

Конотоп

У Сумській області через ракетний удар по місту Конотоп постраждали троє людей, заявили в регіональній адміністрації. За її даними, через обстріл пошкодження отримали багатоквартирний будинок, станція технічного обслуговування автомобілів. Зайнявся один з автомобілів.

Представник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат повідомив, що російські війська під час удару використовували ракети «Кинжал», балістичні, зенітні та крилаті ракети, дрони. “Стільки цілей одночасно на нашому моніторі ми ще не бачили”, – сказав Ігнат. За його словами, під час атаки російські війська використовували 18 стратегічних бомбардувальників.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що російські війська випустили близько 110 ракет різного типу, більшу частину їх збила українська ППО. «Пологовий будинок, навчальні заклади, торговий центр, багатоповерхівки та приватні будинки, комерційний склад, паркувальний майданчик. Київ, Львів, Одеса, Дніпро, Харків, Запоріжжя та інші наші міста. Сьогодні Росія била майже всім, що має у своєму арсеналі: „кинджали“, С-300, крилаті ракети, БПЛА. Стратегічні бомбардувальники запускали Х-101/Х-505», – заявив Зеленський. Президент також додав, що Україна “обов’язково відповість терористам на їхні удари”.

Російські війська атакували об’єкти критичної інфраструктури, промислові та військові об’єкти, повідомив головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний. За його словами, російські війська застосували проти України 158 засобів повітряного нападу: 36 ударних дронів «Шахед», не менше 90 крилатих ракет Х-101/Х-555/Х-55, вісім крилатих ракет Х-22/Х-32, не менше 14 балістичних ракет, п’ять ракет «Кинжал», чотири Х-31П та одну Х-59. Українські військові знищили 27 дронів та 87 крилатих ракет Х-101/Х-555/Х-55.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що вночі в Києві знову лунали вибухи: стало відомо, як відпрацювало ППО

Share This Article
Дізнайтеся першими про новини Києва з нами
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *