Київ другий рік поспіль посів високе місце в рейтингу столиць світу з найчистішим повітрям

У щорічному глобальному рейтингу якості повітря 2023 року від IQAir World Air Quality, Київ зайняв почесне місце серед тридцяти найчистіших столиць світу
Андрій Бондаренко 862 1 comment
Київ другий рік поспіль входить у рейтинг тридцяти столиць світу з найкращими показниками якості повітря. Фото - kyivcity.gov.ua

Розташована між Мадридом та Люксембургом, українська столиця зайняла 22 позицію в престижному списку IQAir World Air Quality, відзначивши себе “зеленим” статусом. Про це повідомив Володимир Прокопів, заступник голови КМДА з питань здійснення місцевого самоврядування, інформує «Kreschatic».

Для нас це дуже приємно, що Київ уже другий рік поспіль потрапляє до переліку тридцяти міст світу з найчистішим повітрям за версією міжнародного сервісу IQAir. Це досягнення свідчить про комплексні заходи, що призвели до покращення ситуації.

– відзначив Прокопів.

Олександр Возний, директор Департаменту захисту довкілля та адаптації до зміни клімату КМДА, підкреслив, що становище Києва у рейтингу зростає порівняно з минулим роком. Згідно з даними 2023 року від IQAir World Air Quality Report, концентрація пилу фракції PM 2.5 у Києві зменшилася з 9.5 до 8.9 мікрограм на кубічний метр повітря. Це дозволило українській столиці зайняти місце у «зеленій» зоні, поряд з такими містами, як Відень (Австрія), Амстердам (Нідерланди), та Копенгаген (Данія).

Звіт міжнародної компанії IQAir підтвердив наші власні аналітичні дані за 2023 рік. Ми недавно повідомляли, що протягом минулого року майже 90% часу загальний рівень забруднення повітря в Києві був на низькому або дуже низькому рівні. Це означає, що більшість часу кияни мали можливість дихати чистим повітрям.

– підкреслив Возний.

IQAir World Air Quality
Фото – iqair.com

Возний нагадав, що у Києві діє найбільша в Україні автоматизована система моніторингу якості повітря. За її роботу відповідають 53 пункти спостереження європейського зразка, включаючи 46 індикативних та 7 референтних пунктів. Інформація з датчиків фіксується щохвилини, зберігається на сервері та надається у режимі реального часу на офіційний веб-сайт https://asm.kyivcity.gov.ua/ та через застосунок “Київ Цифровий”.

У цьому році до рейтингу IQAir World Air Quality Report увійшло 114 столиць. Серед мегаполісів із найбільш забрудненим повітрям – Нью-Делі (Індія), Дакка (Бангладеш), та Багдад (Ірак). У той час як до переліку міст із найчистішим повітрям увійшли Сан-Хуан (Пуерто-Рико), Веллінгтон (Нова Зеландія), та Канберра (Австралія).

IQAir World Air Quality Report – це щорічний рейтинг, складений міжнародною компанією IQAir з 2018 року. У звіті представлені дані щодо якості повітря за показником пилу фракції PM 2,5 в 7 812 містах світу. Дані, використані в звіті, були зібрані з понад 30 000 станцій моніторингу якості повітря, включаючи міську систему моніторингу в Києві.

Нагадаємо, що у 2022 році столиця України отримала особливу відзнаку від IQAir за розширення мережі моніторингу повітря та зусиль у покращенні екологічної ситуації навіть у період повномасштабної війни.

Також раніше ми писали про те, що Україна посіла рекордно високе місце в рейтингу сприйняття корупції

Share This Article
Дізнайтеся першими про новини Києва з нами
1 Comment

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *