Індекси споживчих цін у Києві у травні 2025 року

Головне управління статистики у м. Києві оприлюднило офіційні дані щодо індексів споживчих цін (ІСЦ) у м. Києві у травні 2025 року.

Споживчі ціни у м. Києві у травні 2025р. порівняно із квітнем 2025р. зросли на 2,1 % (у цілому по Україні – на 1,3 %), з початку року – на 7,9 % (у цілому по Україні – на 5,6 %).

Зміни споживчих цін

(у % до попереднього місяця)

Індекс споживчих цін

Зміни споживчих цін у 2025 році

(у % до грудня попереднього року)

Індекс споживчих цін

Зміни споживчих цін на товари та послуги

(відсотків)

 Травень 2025 до
квітня
2025
грудня
2024
Споживчі ціни2,17,9
Продукти харчування та безалкогольні напої4,411,9
Продукти харчування4,412,0
хліб і хлібопродукти1,68,4
хліб2,810,8
макаронні вироби5,33,7
м’ясо та м’ясопродукти6,114,1
риба та продукти з риби1,73,6
молоко-1,55,7
сир і м’який сир2,76,8
яйця-4,5-6,3
масло0,61,2
олія соняшникова0,210,8
фрукти20,039,9
овочі2,614,3
цукор0,31,9
Безалкогольні напої4,413,1
Алкогольні напої, тютюнові вироби1,77,7
Одяг і взуття-3,6-1,4
Одяг-2,7-2,8
Взуття-4,8-0,1
Житло, вода, електроенергія, газ та інші види палива0,18,0
Утримання та ремонт житла-0,11,1
Водопостачання0,00,0
Прибирання сміття0,00,0
Каналізація0,00,0
Послуги з управління багатоквартирними будинками0,097,0
Електроенергія0,00,0
Природний газ0,00,0
Гаряча вода, опалення0,00,0
Предмети домашнього вжитку, побутова техніка та
поточне утримання житла
2,03,1
Охорона здоров’я0,75,7
Фармацевтична продукція, медичні товари та обладнання0,56,8
Амбулаторні послуги0,34,3
Транспорт-0,30,2
Паливо та мастила-1,5-1,7
Транспортні послуги0,31,6
залізничний пасажирський транспорт-0,87,0
автодорожній пасажирський транспорт0,31,1
Зв’язок0,39,6
Відпочинок і культура-0,8-0,4
Освіта0,20,4
Ресторани та готелі1,05,9
Різні товари та послуги1,69,7

На споживчому ринку столиці у травні ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 4,4 %. Найбільше (на 20,0 %) подорожчали фрукти. На 6,1–0,2 % зросли ціни на м’ясо та м’ясопродукти, макаронні вироби, безалкогольні напої, хліб, сир і м’який сир, овочі, рибу та продукти з риби, масло, цукор, соняшникову олію. Водночас на 4,5 % подешевшали яйця, на 1,5 % – молоко.

Ціни на алкогольні напої та тютюнові вироби підвищилися на 1,7 %, у т.ч. на тютюнові вироби – на 2,1 %, алкогольні напої – на 1,3 %.

Одяг і взуття подешевшали на 3,6 %, зокрема, взуття – на 4,8 %, одяг – на 2,7 %.

Ціни на транспорт знизилися на 0,3 % в основному через здешевлення палива та мастил на 1,5 % і проїзду в залізничному пасажирському транспорті на 0,8 %. Водночас на 0,3 % подорожчав проїзд в автодорожньому пасажирському транспорті.

Зміни цін на продукти харчування та безалкогольні напої

(у % до попереднього місяця)

Індекс споживчих цін

Зміни цін на житло, воду, електроенергію, газ та інші види палива

(у % до попереднього місяця)

Індекс споживчих цін

Зміни цін на транспорт

(у % до попереднього місяця)

Індекс споживчих цін

Географічне охоплення

Дані наведено без урахування тимчасово окупованих російською федерацією територій та частини територій, на яких ведуться (велися) бойові дії.

Відбір міст здійснюється на державному рівні та є репрезентативним для розрахунку ІСЦ для кожного регіону країни. Спостереження за змінами споживчих цін (тарифів) не проводиться в сільській місцевості.

Основні показники

Індекс споживчих цін (ІСЦ, інфляція) є показником зміни в часі цін і тарифів на товари та послуги, які купує населення для невиробничого споживання. Розраховується щомісячно на основі даних про ціни (одержуються органами державної статистики шляхом щомісячної реєстрації цін і тарифів на споживчому ринку) та даних національних рахунків щодо витрат домогосподарств на кінцеве споживання по країні в цілому з подальшим розподілом (за результатами вибіркового обстеження умов життя домогосподарств).

Методологія

Формування показників здійснюється за результатами державного статистичного спостереження “Зміни цін (тарифів) на споживчі товари (послуги)”, методологія якого враховує загальні вимоги Конвенції 160 Міжнародної організації праці 1985 року (стаття 12), Резолюції з питань індексів споживчих цін, прийнятої на сімнадцятій міжнародній конференції статистиків праці (2003), Регламенту (ЄС) № 2016/792 від 11 травня 2016 року, Виконавчого Регламенту Комісії (ЄС) № 2020/1148 від 31 липня 2020 року, а також “Керівництва щодо індексів споживчих цін: Поняття та методи”, підготовленого Міжнародним валютним фондом, Міжнародною організацією праці, Статистичним бюро Європейської спільноти (Євростатом), Європейською економічною комісією Організації Об’єднаних Націй, Організацією економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР) та Світовим банком (2020).

Методологічні положення: https://www.ukrstat.gov.ua/norm_doc/2021/310/310.pdf.

Перегляд даних

Перегляд даних, розрахованих та оприлюднених раніше, не здійснюється.

Довідка: тел. (044) 486-69-71; e-mail: kyivstat@kyiv.ukrstat.gov.ua

Більше інформації: http://www.kyiv.ukrstat.gov.ua/p.php3?c=255&lang=1 (Статистична інформація/Економічна статистика/Ціни)

© Головне управління статистики у м. Києві, 2025

Share This Article
Наша інформація - це ключ до розуміння подій
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *