На Олімпіаді в Парижі буде повна заборона на участь російських та білоруських легкоатлетів

Міжнародний керівний орган з легкої атлетики збереже свою заборону на участь російських і білоруських спортсменів на Олімпійських іграх у Парижі 2024 року, якщо не відбудеться непередбачених подій у війні Росії проти України
Себастьян Коу заявив, що на Олімпійських іграх в Парижі не буде російських і білоруських легкоатлетів. Фото - olympics.com

Про це заявив президент Міжнародної асоціації легкоатлетичних федерацій Себастьян Коу невеликій групі журналістів у понеділок, інформує «Kreschatic» з посиланням на WP.

Міжнародний олімпійський комітет, який не запрошує офіційні делегації з Росії чи Білорусі до Парижа через триваючу війну в Україні, на початку цього місяця постановив, що спортсмени з цих країн можуть змагатися як нейтральні спортсмени, якщо міжнародна федерація їхнього виду спорту дозволить це.

Наша позиція чітка. Немає шансів, що ми повернемося до цього питання від сьогодні до Парижа, якщо обставини різко не зміняться між Росією та Україною

– сказав в свою чергу Коу.

Міжнародна асоціації легкоатлетичних федерацій непохитно забороняє участь російським спортсменам у будь-яких змаганнях після повномасштабного вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року. Перед чемпіонатом світу 2022 року в Юджині, штат Орегон, Коу сказав, що було б «немислимо» дозволити змагатися «двом націям-агресорам, які вторглися в незалежну державу».

Українські спортсмени підтримали це рішення, деякі раніше заявляли, що бойкотуватимуть чемпіонати, якщо їх змусять бігати, стрибати чи метати проти росіян. «Ми не будемо змагатися з вбивцями», — заявила бар’єристка Анна Рижикова перед чемпіонатом світу-2022.

Міжнародна асоціації легкоатлетичних федерацій також нещодавно створила робочу групу, яка спостерігатиме за російсько-українською війною та розглядатиме, які обставини будуть потрібні для перегляду заборони участі росяін. Але Коу сказав, що «дуже малоймовірно», що робоча група надасть будь-які нові вказівки до Олімпійських ігор наступного літа.

Підхід МОК до включення Росії частково випливає з рішення Міжнародної асоціації легкоатлетичних федерацій (тоді IAAF), яке вирішило не допускати російську легкоатлетичну команду на Олімпійських іграх 2016 року через державну допінгову програму Росії. У Токіо асоціація дозволила лише 10 спортсменам виступати під прапором Олімпійського комітету Росії.

Міжнародна федерація гімнастики дозволить незалежним спортсменам з Росії брати участь у змаганнях з 1 січня, а Міжнародна федерація плавання прийняла подібне рішення на початку цього року.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що МОК допустив спортсменів з Росії та Білорусі до участі в Олімпіаді-2024

Share This Article
Спорт - це не просто гра, це наше життя. Дізнайтеся більше разом із нами
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *