Про це повідомляє “Kreschatic” з посиланням на Eatthis
Шинка – популярний продукт, який часто з’являється на святкових столах. Вона є джерелом білка, який допомагає будувати і підтримувати м’язову масу. Невелика порція шинки вагою 85 грамів містить майже 23 грами білка, що забезпечує значну частину добової потреби організму. Завдяки цьому продукт може сприяти не лише набору м’язової маси, а й допомогти відчути ситість на тривалий час, що зменшує ризик переїдання.
Однак слід бути обережним із обробленими видами шинки, такими як копчена чи в’ялена. У них містяться нітрати, які можуть підвищувати ризик розвитку деяких видів раку, зокрема шлунка і кишківника. Крім того, процеси обробки м’яса, як копчення, можуть сприяти утворенню шкідливих сполук, які пов’язують із запаленням і серцево-судинними захворюваннями.
Ще однією небезпекою є висока кількість солі в обробленій шинці. У порції копченої шинки вагою 85 грамів може бути до третини добової норми натрію. Надмірна кількість солі здатна підвищувати кров’яний тиск, що збільшує ризик серцевих нападів чи інсультів. Тому краще обирати свіжу шинку, оскільки вона містить менше солі та оброблених сполук.
Крім потенційних ризиків, шинка є цінним джерелом мікронутрієнтів. Вона містить цинк, селен та вітаміни групи B, які підтримують імунітет, метаболізм і енергетичний обмін. Проте споживання шинки слід контролювати, особливо медово-запечених варіантів, які додають до раціону надмірну кількість цукру.
Нагадаємо, раніше ми писали про те, чому кардіо зовсім не допомагає схуднути.