Білий Дім планує особисту зустріч Джо Байдена із Сі Цзіньпіном у Каліфорнії – ЗМІ

Сі Цзіньпін і Джо Байден. Фото - bbc.com.ua

Представники адміністрації кажуть, що в умовах високої напруги лідери намагатимуться перезавантажити відносини на саміті Азійсько-Тихоокеанського економічного співробітництва в листопаді.

Як повідомляє «Kreschatic» з посиланням на інформацію The Washington Post, Білий Дім почав планувати листопадову зустріч у Сан-Франциско між президентом Байденом і лідером Китаю Сі Цзіньпіном — спробою стабілізувати відносини між двома наймогутнішими країнами світу, за словами високопоставлених чиновників адміністрації.

«Це досить точно», — сказав один представник адміністрації на умовах анонімності, оскільки офіційно про заручини ще не оголошено. «Ми починаємо процес» планування, сказав чиновник.

Другий високопоставлений чиновник адміністрації сказав, що Байден з нетерпінням чекає зустрічі з Сі, але «ще нічого не підтверджено».

Плани будуть уточнені після того, як міністр закордонних справ Китаю Ван І прибуде до Вашингтона найближчими тижнями, повідомили представники адміністрації.

Особиста зустріч стане першою між лідерами двох найбільших економік після того, як вони зустрілися на полях саміту G20 на Балі, Індонезія, у листопаді минулого року. Там обидва президенти наголосили на важливості дипломатії віч-на-віч і висловили надію, що вони зможуть повернути американо-китайські відносини в нормальне русло.

Але після того, як у лютому Байден наказав збити китайську повітряну кулю-шпигуна, яка летіла над континентальними Сполученими Штатами, зв’язки погіршилися ще більше.

Щоб відновити взаємодію, чотири високопосадовці адміністрації Байдена відвідали останні місяці Пекін, включаючи держсекретаря Ентоні Блінкена, міністра фінансів Джанет Л. Йеллен, міністра торгівлі Джину Раймондо та посланника з клімату Джона Ф. Керрі. Минулого місяця радник з національної безпеки Джейк Салліван провів дводенні переговори з Ван І на Мальті. Білий дім назвав ці розмови «відвертими, змістовними та конструктивними».

Але спілкування між вищими американськими військовими та їхніми колегами в Пекіні залишається замороженим, незважаючи на неодноразові спроби американської сторони. У березні Сі звинуватив Вашингтон у тому, що він керує зусиллями Заходу щодо «стримування, оточення та придушення Китаю», щоб уповільнити його розвиток. А минулого місяця головне шпигунське агентство Китаю, Міністерство державної безпеки, у загадковій і незвичайній публікації на своїй сторінці в соціальних мережах WeChat повідомило, що перспективи саміту Сі-Байдена залежатимуть від того, чи Сполучені Штати «проявлять [достатню] щирість». Охоронне відомство зазвичай не дає публічних коментарів, особливо щодо зовнішньої політики.

Байден, зі свого боку, робив коментарі, які роздратували Пекін. У червні він назвав Сі «диктатором», який не знав про шпигунську повітряну кулю, і сказав, що президент Китаю був «дуже збентежений», коли її збили. Він також зазначив, що Китай має «реальні економічні труднощі».

Тим не менш, протягом останніх кількох місяців Байден неодноразово заявляв, що очікує зустрічі з Сі — «десь у майбутньому, найближчим часом», — сказав він на прес-конференції в червні. Минулого місяця Сі пропустив саміт лідерів G-20 у Нью-Делі, через що Байден висловив розчарування. Але він додав: «Я збираюся зустрітися з ним».

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *