Путін відвідає Китай, щоб поглибити «безмежне» партнерство з Сі

Цього тижня президент Росії Володимир Путін зустрінеться з Сі Цзіньпіном у Китаї, щоб спробувати поглибити партнерство між двома найбільшими стратегічними конкурентами Сполучених Штатів
Володимир Путін і президент Китаю Сі Цзіньпіну у Кремлі в Москві. Фото - прес-служба Кремля

Як повідомляє «Kreschatic» з посиланням на Reuters, Путін візьме участь у форумі «Один пояс, один шлях» у Пекіні 17-18 жовтня, це буде його перша поїздка за межі колишнього Радянського Союзу після того, як Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав на нього ордер у березні через депортацію дітей з України.

Китай і Росія оголосили про «безмежне» партнерство в лютому 2022 року, коли Путін відвідав Пекін за кілька днів до того, як він відправив десятки тисяч військових в Україну, спровокувавши найбільш смертоносну сухопутну війну в Європі з часів Другої світової війни.

Сполучені Штати вважають Китай своїм найбільшим конкурентом, а Росію –найбільшою загрозою національній державі, тоді як президент США Джо Байден стверджує, що це століття буде визначатися екзистенціальним змаганням між демократіями та автократіями.

За останнє десятиліття Сі створив із путінською Росією найбільш значущий неоголошений альянс у світі

– сказав Reuters Грем Еллісон, професор Гарвардського університету та колишній помічник міністра оборони при Біллі Клінтоні.

США доведеться змиритися з тим незручним фактом, що стрімко зростаючий системний суперник і реваншистська одновимірна супердержава з найбільшим ядерним арсеналом у світі тісно об’єднані в протистоянні США.

Байден назвав Сі «диктатором» і сказав, що Путін є «вбивцею» і лідером, який не може залишатися при владі. Пекін і Москва критикували Байдена за ці слова.

Після розв`язання повномасштабної війни в Україні Путін переважно залишався в межах території колишнього Радянського Союзу, хоча минулого року він відвідав Іран для переговорів із верховним лідером аятолою Алі Хаменеї.

Колись Росія була старшим партнером у глобальній комуністичній ієрархії. Через три десятиліття після розпаду Радянського Союзу в 1991 році вона тепер вважається молодшим партнером відроджуваного комуністичного Китаю під керівництвом Сі, найвпливовішого лідера Китаю з часів Мао Цзедуна.

Путін і Сі поділяють широкий світогляд, який бачить Захід занепадаючим так само, як Китай кидає виклик США в усьому, від квантових обчислень і синтетичної біології до шпигунства та жорсткої військової сили.

Але Сі, який очолює економіку в розміром в 18 трильйонів доларів, повинен балансувати між тісними особистими зв’язками з Путіним і реальністю мати справу з економікою Сполучених Штатів розміром 27 трильйонів доларів – все ще найсильнішої та найбагатшої держави світу.

Сполучені Штати застерегли Китай від постачання Путіну зброї, оскільки Росія, економіка якої становить 2 трильйони доларів, бореться з українськими силами, які підтримують Сполучені Штати та Європейський Союз.

Олександр Габуєв, директор Євразійського центру Carnegie Russia, сказав, що війна в Україні робить великі публічні угоди малоймовірними зараз.

Путін, безумовно, почесний гість. У той же час я вважаю, що Китай не зацікавлений у підписанні будь-яких додаткових угод, принаймні публічно, тому що все, що можна представити як надання додаткового грошового потоку до військової скарбниці Путіна та його військової машини, на даний момент не підходить

– сказав Габуєв, додавши, що буде обговорюватися військове та ядерне співробітництво.

Складності військової співпраці додає невизначеність щодо долі міністра оборони Лі Шанфу, якого не бачили на публіці більше шести тижнів.

Керівники російських енергетичних гігантів «Газпром» і «Роснефть» Олексій Міллер та Ігор Сєчін приєднаються до оточення Путіна під час його візиту, повідомили Reuters джерела, знайомі з планами.

Росія хоче укласти угоду про продаж Китаю більшої кількості природного газу та планує побудувати трубопровід «Сила Сибіру-2», який проходитиме через Монголію та матиме річну потужність 50 мільярдів кубометрів. Незрозуміло поки, чи буде узгоджено газову угоду, зокрема ціну та вартість будівництва.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли про те, що Росія та Індія обговорюють можливу зустріч Путіна і Моді цього року

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *