Вартість пострілу – менше долара: Ізраїль готується розгорнути лазерну протиракетну оборону

Система протиповітряної оборони «Залізний промінь» може випускати потужні промені світла, здатні знищувати снаряди і ракети, що летять з великою швидкістю
Ізраїль готується розгорнути лазерну протиракетну оборону. Фото - wikipedia.org

Про те, що ізраїльські сили незабаром можуть повноцінно розгорнути лазерну зброю на полі бою, з посиланням на ізраїльські ЗМІ пише The Telegraph, повідомляє «Kreschatic».

Система «Залізний промінь» — це система протиповітряної оборони зброї спрямованої дії, яка випускає потужні промені світла, здатні знищувати швидкорухомі снаряди. Створений компанією Rafael Advanced Defense Systems, Iron Beam був вперше представлений у 2014 році, але в Ізраїлі до цього часу не був реалізований.

Раніше було заплановано, що він буде прийнятий на озброєння у 2025 році. Після початку війни між Ізраїлем і ХАМАС у Газі Міністерство оборони Ізраїлю зараз прискорює розгортання Iron Beam і починає випробування, щоб запустити його в експлуатацію набагато швидше.

Незрозуміло, скільки часу це займе, хоча доктор Єгошуа Каліскі з Інституту досліджень національної безпеки вважає, що система може запрацювати найближчим часом.

Лазер працює. Єдина проблема, яку я бачу, це інтегрувати його в усі системи раннього попередження. Це не окрема система. Він повинен бути з’єднаний з усією протиповітряною обороною. Якщо це не буде інтегровано, то воно буде марним

– сказав він

Iron Beam був задуманий як дешевша, гнучка альтернатива для роботи разом із відомою системою протиракетної оборони Iron Dome.

Ціна збиття невелика. Замість перехоплювачів, випущених Iron Dome, які можуть коштувати 60 000 доларів кожен, ви посилаєте лазерний промінь, який коштує всього кілька доларів

– сказав Узі Рубін, експерт із протиракетної оборони Міністерства оборони Ізраїлю.

Не потребуючи боєприпасів, Iron Beam не підпадає під вплив ланцюга постачання. Він також менший і легший за Iron Dome, що полегшує його переміщення та приховування.

Але, додав пан Рубін, «завдяки цим перевагам ви багато платите за недоліки».

Iron Beam не може ефективно працювати у вологих умовах — чим більше вологи в атмосфері, тим більше частинок води поглинає енергію лазера. Навіть за оптимальних умов лазер втрачає від 30 до 40 відсотків своєї потенційної енергії через атмосферну вологу перед тим, як потрапити в ціль.

І на відміну від Iron Dome, Iron Beam вимагає прямої видимості між системою та її ціллю, що робить його розміщення набагато важливішим. Він також має набагато нижчу швидкість стрільби, вимагаючи п’яти секунд або близько того, щоб передати достатньо енергії для знищення цілі.

Наскільки добре Iron Beam працює на полі бою, поки що залишається лише припущеннями. Незабаром це може змінитися, якщо інженери Міністерства оборони розроблять спосіб інтегрувати його в більш широку систему.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли про те, що ЦАХАЛ заявив про ліквідацію керівника військово-повітряних сил ХАМАС

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *