Серцевий напад Путіна: як фейкова новина з анонімного Telegram-каналу стала сюжетом телевізійних новин по всьому світу

Цього тижня по всьому світу поширилася вибухова заява про те, що президент Росії Володимир Путін переніс серцевий напад, яку поширили ЗМІ та користувачі соціальних мереж
Безпідставна заява про здоров’я Путіна поширилася з ненадійного облікового запису Telegram до телевізійних новин. Фото - прес-служба Кремля

Як повідомляє «Kreschatic» з посиланням на AP, ця новина не надійшла ні від Кремля, який назвав її «обманом», ні від перевірених джерел у Росії. Вона з`явилась на одному з анонімних Telegram-каналів, який не надав жодних доказів, але його переглядали сотні тисяч разів.

Дослідники дезінформації попереджають, що цей обліковий запис не заслуговує довіри та в минулому вже поширював безпідставні заяви про здоров’я Путіна. Але цей випадок підкреслює небезпеку пошуку інформації на слабо модерованій платформі обміну повідомленнями, популярність якої різко зросла під час війни Росії в Україні.

Ось ближчий погляд на факти.

ЗАЯВА: у президента Росії Володимира Путіна в неділю сталася зупинка серця, після чого його реанімували.

ФАКТИ: Речник Кремля Дмитро Пєсков у вівторок назвав цю заяву «просто черговою містифікацією», сказавши журналістам, що «все добре».

На фотографіях, оприлюднених того дня російськими ЗМІ, Путін під час зустрічі в Кремлі. У середу його бачили на державному телебаченні, керуючим імітацією ядерного удару через відеозв`язок.

Коментарі з`явились після того, як новина про ймовірну зупинку серця була підхоплена раніше того дня кількома онлайн- і телевізійними виданнями по всьому світу, зокрема в Австралії, Сполученому Королівстві та Індії. Його також широко поширили в соціальних мережах.

Джерелом усіх цих повідомлень був популярний Telegram-канал General SVR, який стверджує, що володіє інсайдерською інформацією з Кремля. Але дослідники дезінформації попереджають, що вона ненадійна.

Його глузливе та зневажливе ставлення до Кремля також подобається англомовній аудиторії. Проте цьому каналу не вистачає довіри, оскільки раніше він робив (швидше за все) неправдиві заяви про стан здоров’я Путіна

– сказав AP в електронному листі Скотт Радніц, професор російських і євразійських досліджень Вашингтонського університету.

Багато постів описують дублера Путіна під час виступів на міжнародних самітах. А покійний Євген Пригожин нібито живий і здоровий у Венесуелі.

Дійсно, у публікації в понеділок в обліковому записі не тільки стверджувалося, що Путіна в неділю знайшли в його спальні, який лежав у конвульсіях на підлозі, але також стверджувалося, що двійник останнім часом з’являється замість нього на всіх офіційних зустрічах і заходах.

Згідно з даними інструменту аналізу Telegram TGStat, дане повідомлення російською мовою було переглянуто понад 400 000 разів і було перенаправлено на інші канали близько 22 000 разів. Крім того, з понеділка по вівторок канал набрав щонайменше 5000 підписників.

Обліковий запис не надав запит на коментар від AP цього тижня. Експерти кажуть, що хоча було багато спекуляцій щодо того, хто керує каналом, його автор залишається анонімним.

За словами Джона Розенбека, доктора Кембриджського університету, дослідження якого зосереджено на дезінформації, це не перший випадок, коли закордонні ЗМІ повірили в сумнівні твердження даного облікового запису про стан здоров’я Путіна.

Наприклад, обліковий запис, який існує з 2020 року та має понад 374 000 підписників, опублікував подібну заяву про те, що Путін впав зі сходів у грудні минулого року, що також було підхоплено багатьма таблоїдами того часу.

За словами експертів, Telegram став особливо популярним у Росії на тлі війни в Україні, оскільки західні соціальні медіа були обмежені, а державні ЗМІ не є надійним джерелом інформації.

Після повторного вторгнення Росії в Україну Telegram став важливим полем інформаційної битви

– сказав Ето Бузіашвілі, науковий співробітник Лабораторії цифрових криміналістичних досліджень Atlantic Council, який спеціалізується на Росії та операціях впливу.

Але платформа, яка лише злегка модерується, була осередком дезінформації навколо конфлікту. Telegram також не відповів на запит про коментар від AP.

Експерти відзначають, що такі повідомлення, як те, що неправдиво припускає серцевий напад, відіграють роль попередніх спекуляцій і чуток про стан здоров’я 71-річного російського лідера, які поширювали всі – від анонімних користувачів Інтернету до російських спецслужб. Обліковий запис Telegram, який стверджує, що має доступ до секретної внутрішньої інформації, також може бути привабливим для читачів, сказав Бузіашвілі.

Це просто одна з тих речей, які багато західних спостерігачів, включаючи журналістів, начебто хочуть вважати правдою (через їхню виправдану опозицію до війни та неприязнь до Путіна), і тому ми іноді стаємо трохи необережними

– написав Розенбек.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що Путін прокоментував можливий конфлікт з США

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *