Війна в Ізраїлі: протести проти Нетаньяху, Туреччина відкликає посла, заяви Блінкена і Байдена

За даними палестинських ЗМІ, під час ізраїльської атаки на табір біженців Магазі в Газі загинув 51 особа; ще 30 вантажівок із гуманітарною допомогою в'їжджають у Газу через контрольно-пропускний пункт Рафах
Катерина Ткач 664 Коментувати
Сили ЦАХАЛу, що діють у секторі Газа. Фото - Israel Defense Forces

Палестинське інформаційне агентство Wafa повідомило, що 51 палестинець, переважно жінки та діти, були вбиті та десятки поранені під час ізраїльського бомбардування табору біженців Магазі в Газі в суботу ввечері.

Як повідомляє «Kreschatic», представники агентства Reuters не змогли незалежно перевірити звіт Wafa. Ізраїльські військові поки не відреагували на повідомлення.

Товариство Червоного Півмісяця Палестини отримало 30 вантажівок допомоги, які в’їхали в Газу через прикордонний пункт Рафах у суботу. Три були передані Червоним Хрестом, а 19 – UNRWA, агентство ООН у справах палестинських біженців. Вісім вантажівок Єгипетського Червоного Півмісяця були доставлені Червоному Півмісяцю Палестини.

У суботу президент США Джо Байден заявив про невеликі ознаки прогресу в напрямку гуманітарної паузи у війні між Ізраїлем і ХАМАС. Офіційні особи США наполягали на паузі, але поки що безрезультатно.

Протестувальники зібралися біля резиденції прем’єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньяху на тлі зростаючого гніву з приводу невдач уряду, які призвели до смертоносних нападів ХАМАС на Ізраїль 7 жовтня. Протестувальники також зібралися в Тель-Авіві, багато з них тримали плакати з написом «Припинення вогню» та з написом «Звільніть заручників негайно за будь-яку ціну».

Agence France-Presse закликало Ізраїль провести «поглиблене та прозоре розслідування» причетності ЦАХАЛ до удару, який серйозно пошкодив його офіс у місті Газа, яке обстрілювалося тижнями. «Удар по офісу міжнародного інформаційного агентства надсилає глибоко тривожне повідомлення всім журналістам, які працюють у таких важких умовах у Газі», — сказав голова та генеральний директор інформаційного агентства Фабріс Фріс.

Державний секретар США Ентоні Блінкен підтвердив підтримку США «гуманітарних пауз» у триваючій боротьбі між Ізраїлем і ХАМАС. У зверненні в Аммані, Йорданія, про збереження мирних жителів і прискорення поставок допомоги, що надходить до Гази, Блінкен сказав: «Сполучені Штати вважають, що всім цим зусиллям сприятимуть гуманітарні паузи».

Туреччина оголосила, що відкликає свого посла в Ізраїлі та припиняє контакти з Нетаньяху. Речник міністерства закордонних справ Ізраїлю Ліор Хаіат назвав суботній крок “ще одним кроком президента Туреччини, який стає на бік терористичної організації ХАМАС”.

Міністр оборони Ізраїлю Йоав Галлант заявив, що Ізраїль знайде та вб’є лідера ХАМАС у Газі Ях’ю Сінвара. «Ми знайдемо Сінвар і знищимо його», — сказав Галлант у суботу, коли ізраїльські війська вели вуличні бої з ХАМАС на палестинській території.

Читайте також: Війна в Ізраїлі: переговори про звільнення заручників, чергові погрози Хезболли, візит Блінкена та заява Ердогана

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *