Кремль погрожує Заходу «недзеркальною» відповіддю на рішення про конфіскацію російських активів

Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що Росія безстроково оскаржуватиме рішення західних країн щодо конфіскації російських активів
Катерина Ткач 635 Коментувати
Пєсков пообіцяв Заходу «навряд чи дзеркальну» відповідь на «відлучення наших авуарів». Фото - ura.ru

Як повідомляє «Kreschatic», про це представник Кремля сказав на брифінгу із журналістами, пише ТАРС.

Ці тенденції ми спостерігаємо давно, причому й у США, й у ЄС. Справді, послідовно ведуть цю справу до того, щоб незаконним чином продовжити вилучення наших авуарів.

– сказав Пєсков.

Це незаконно, це суперечить усім можливим правилам, це, зрозуміло, оспорюватиметься, причому оспорюватиметься безстроково нашою країною. Це спричинить дуже серйозні судові та юридичні витрати для тих, хто такі рішення ухвалить і хто скористається такими рішеннями.

Зрозуміло, ми будемо опрацьовувати і заходи у відповідь. Навряд чи вони можуть бути дзеркальними, але вони будуть такими, які найкраще відповідатимуть нашим інтересам.

– додав Пєсков.

Так, представник Кремля відповів на запитання про те, що комітет із закордонних справ палати представників США підтримав законопроект, який дає президенту США право конфіскувати іноземні активи. Документ, зокрема, передбачає «виділення додаткової допомоги Україні при використанні активів, конфіскованих ЦБ РФ, та інших суверенних активів РФ». Коли законопроект розгляне палата представників, наразі невідомо.

До парламенту Естонії напередодні надійшов законопроект, що дозволяє використати заморожені російські активи, щоб компенсувати Україні збитки, завдані повномасштабним вторгненням військ РФ. Документ підтримав конституційний Комітет парламенту.

Міністри закордонних справ країн «Великої сімки» випустили 8 листопада заяву, в якій вкотре підтвердили, що «суверенні активи Росії в наших юрисдикціях залишатимуться знерухомленими доти, доки Росія не заплатить за шкоду, завдану нею Україні».

Після початку повномасштабного російського вторгнення в Україну країни Заходу заморозили близько половини золотовалютних резервів Банку Росії — близько 300 мільярдів доларів. У Євросоюзі заморожено більшу частину російських активів — понад 200 мільярдів євро, з них 180 мільярдів знаходиться в європейському депозитарії Euroclear, розташованому в Бельгії. Комісія ЄС дійшла висновку, що законних підстав для конфіскації російських активів поки немає.

Бельгія, де перебуває значна частина заморожених активів, оголосила у жовтні, що передасть Україні 1,7 мільярда євро податків, отриманих із доходів від російських активів.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що Фінляндія блокує операції з нерухомістю для росіян

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *