Війна в Ізраїлі: оточення Гази, розмови про гуманітарні паузи, заява ВООЗ

Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху заявив, що Армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) оточила місто Газа та діє безпосередньо в ньому
Катерина Ткач 583 Коментувати
Сухопутні сили ЦАХАЛу діють на півночі Сектора Газа. Фото - Israel Defense Forces

Як повідомляє «Kreschatic», у телевізійній заяві у вівторок Нетаньяху заявив, що не буде припинення вогню до звільнення заручників, і закликав людей у Газі рухатися на південь, «оскільки Ізраїль не зупиниться».

Нетаньяху сказав, що Ізраїль може розглянути «невеликі тактичні паузи» у боях, щоб дозволити надходження допомоги або вихід заручників із сектора Газа, і сказав, що він може керувати територією необмежений час. Прем’єр-міністр Ізраїлю сказав телеканалу ABC News в інтерв’ю, яке транслювалося в понеділок увечері: «Ізраїль протягом невизначеного періоду буде… нести загальну відповідальність за безпеку [в Газі], тому що ми бачили, що відбувається, коли ми цього не робимо».

США не вважають, що Ізраїль повинен повторно окупувати Газу, заявив Білий дім після коментарів Нетаньяху. Представник національної безпеки Джон Кірбі додав у вівторок, що «ХАМАС не може бути частиною рівняння» щодо того, хто буде керувати Газою.

Міністр оборони Ізраїлю Йоав Галлант також заявив, що Армія оборони Ізраїлю оперує в центрі міста Газа і «зміцнює блокаду» навколо нього. У телевізійній заяві у вівторок Галлант відкинув будь-які гуманітарні паузи без повернення заручників.

Джо Байден закликав Біньяміна Нетаньяху погодитися на триденну паузу в боях, щоб забезпечити прогрес у звільненні деяких із заручників, утримуваних ХАМАСом, повідомляє Axios з посиланням на двох офіційних осіб США та Ізраїлю. Президент США та прем’єр-міністр Ізраїлю провели телефонну розмову в понеділок. У зачитуванні розмови Білий дім повідомив, що двоє лідерів «обговорили можливість тактичних пауз».

Армія Ізраїлю стверджує, що захопила військову фортецю ХАМАС і підірвала склад зброї ХАМАС «у цивільній зоні» поруч із лікарнею Аль-Кудс. Ізраїль неодноразово заявляв, що ХАМАС використовує будівлі лікарень для проведення військових операцій. Ізраїльські сили в понеділок заявили, що вони відокремили північну частину Гази від решти обложеної території.

Військовий представник Армії оборони Ізраїлю Даніель Хагарі заявив, що у вівторок Ізраїль знову обстріляв Ліван у відповідь на атаку. ЦАХАЛ також заявив, що перехопив «підозрілу повітряну ціль» біля синьої лінії, яка позначає кордон між Ізраїлем і Ліваном, проведений ООН.

Хвилиною мовчання у вівторок відзначили 30 днів після нападу ХАМАС на Ізраїль, під час якого загинули 1400 людей. По всьому світу відбулися чування. Біля Кнесету, ізраїльського парламенту, натовп зібрався на віче, щоб вшанувати пам’ять загиблих і приблизно 240 заручників, які все ще утримують ХАМАС.

Представник Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) заявив, що рівень смертності та страждань під час ізраїльсько-палестинської кризи «важко зрозуміти». «Кожного дня ви думаєте, що це найгірший день, а наступний день стає гіршим», — сказав Крістіан Ліндмаєр журналістам у вівторок. «Ніщо не може виправдати жах, який переживають цивільні в Газі». Глава ВООЗ Тедрос Адханом Гебрейесус закликав усі залучені сторони погодитися на гуманітарне припинення вогню в Газі та «працювати над тривалим миром». «Історія судитиме нас усіх за тим, що ми робимо, щоб покласти край цій трагедії», — сказав він.

Щонайменше 500 людей, більшість з яких іноземці або особи з подвійним громадянством та їхні утриманці, були евакуйовані з Гази через пункт пропуску Рафах на кордоні з Єгиптом у вівторок. У вівторок десятку палестинських дітей, хворих на рак, дозволили виїхати з Гази на лікування в Єгипет. Загалом понад 400 громадян США, законних постійних мешканців та інших осіб, які мають право, були евакуйовані з Гази, а понад 100 громадян Франції та їхніх утриманців перетнули кордон через Рафах.

Читайте також: Війна в Ізраїлі: місяць після нападу ХАМАС, ЦАХАЛ готовий наступати на місто Газа з півдня, заяви ООН і Нетаньяху

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Exit mobile version