Війна в Ізраїлі: ЦАХАЛ стверджує, що ХАМАС «втратив контроль» на півночі Гази, США завдали удару по іранському об’єкту в Сирії

Представник Армії оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) заявив, що ХАМАС «втратив контроль» над північною частиною Гази, оскільки тисячі палестинських мирних жителів втекли на південь
Катерина Ткач 687 Коментувати
Ізраїльські солдати біля входу до тунелю ХАМАС у секторі Газа. Фото - Israel Defense Forces

«Ми бачили, як 50 000 жителів Гази рухалися з північної частини сектора Газа на південь. Вони рухаються, тому що розуміють, що ХАМАС втратив контроль на півночі», – сказав Даніель Хагарі на брифінгу в середу ввечері.

Як повідомляє «Kreschatic», Пентагон заявив, що США завдали авіаудару по об’єкту в східній Сирії, пов’язаному з підтримуваними Іраном збройними формуваннями, у відповідь на те, що протягом останніх кількох тижнів зростає кількість атак на бази, де розміщені війська США в регіоні. Удар двох американських винищувачів F-15 був нанесений по об’єкту зберігання зброї, пов’язаному з Корпусом вартових революції Ірану.

Пізно ввечері в середу сирійські ЗМІ повідомили про окремі удари на півдні Сирії, які, за їх словами, були нанесені Ізраїлем. Посилаючись на військове джерело, контрольоване державою інформаційне агентство Sana повідомило про повітряну атаку з боку Баальбека в Лівані, спрямовану на деякі військові точки в південному регіоні, що спричинило деякі «матеріальні втрати».

Прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху знову відкинув перспективу припинення вогню в Газі на тлі повідомлень про переговори про тимчасове перемир’я з ХАМАС в обмін на 10-15 заручників. Джерело, близьке до ХАМАС, повідомило AFP, що тривають переговори про звільнення дюжини заручників, у тому числі шести американців, в обмін на триденне припинення вогню в Газі. У середу Нетаньяху заявив, що хоче «відкинути всілякі пусті чутки, які ми чуємо з усіх боків, і повторити одну чітку річ: не буде припинення вогню без звільнення всіх наших заручників».

Ізраїльські авіаудари в Газі вбили десятки командирів ХАМАС, оскільки війська просуваються вглиб постраждалої території, причому деякі ведуть бої в «серці міста Газа», заявили офіційні особи та аналітики ЦАХАЛу. Однак існують сумніви щодо важливості загиблих командирів у ХАМАС, і аналітики вважають, що немає очевидних ознак того, що організація ще значно ослабла.

Ізраїль заявив, що знищив 130 тунелів ХАМАС у секторі Газа з початку своїх наземних операцій. Представник ЦАХАЛу Даніель Хагарі заявив у середу: «В рамках діяльності сухопутних сил у секторі Газа ведуться спроби розкрити та знищити тунелі терористичної організації ХАМАС, і з початку боїв було відкрито 130 тунелів, які було знищено».

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш заявив, що з військовими операціями Ізраїлю щось «явно не так» через кількість загиблих цивільних осіб у секторі Газа. Гутерріш, виступаючи в середу, сказав, що «абсолютно необхідно» забезпечити потік гуманітарної допомоги в Газу для задоволення «драматичних» потреб населення палестинської території.

За словами палестинського чиновника, прикордонний пункт Рафах між Газою та Єгиптом був закритий у середу, і жодного пораненого палестинця чи громадянина з подвійним громадянством не вдалося евакуювати з Гази. Представник ХАМАСу повідомив AFP, що пункт пропуску залишається закритим через відмову Ізраїлю затвердити список поранених, яких необхідно евакуювати. Представник Державного департаменту США заявив, що пункт перетину закрито через невизначену «обставину безпеки».

Держсекретар США Ентоні Блінкен також заявив, що Ізраїль не повинен повторно окупувати Газу, але додав, однак, що Ізраїль може контролювати територію протягом перехідного періоду. Його коментарі повторили зауваження Білого дому у вівторок про те, що він виступає проти тривалої окупації Гази.

Читайте також: Війна в Ізраїлі: оточення Гази, розмови про гуманітарні паузи, заява ВООЗ

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *