Ісландія повідомила про зменшення загрози для європейських літаків через очікуване виверження вулкана

Ісландія намагається пом'якшити побоювання, що неминуче виверження вулкана спричинить масштабний хаос для європейської авіації, як це сталося в 2010 році
Катерина Ткач 625 Коментувати
Імовірність вибухового виверження дещо зменшилася, збої в польотах навряд чи будуть відповідати масштабу 2010 року. Фото - Unsplash

Як повідомляє «Kreschatic» з посиланням на Bloomberg, протягом кількох днів очікується виверження в Гріндавіку, невеликому рибальському містечку на південному заході країни з 15-кілометровим магматичним тунелем під містом. Рівень перешкод залежить від того, чи магма буде виходити на сушу чи у воду, причому остання з більшою ймовірністю спричинить вибухову подію та викине попіл в атмосферу.

Останні дії вказують на те, що магма, швидше за все, підніметься на північ від міста, і що ймовірність виверження океану зменшилася

– сказала Bloomberg Бірта Ліф Крістінсдоттір, керівник групи авіаційних метеорологічних служб у Метеослужбі Ісландії.

З 2021 року в цьому районі відбулося три виверження, усі вони були тріщинними виверженнями, з яких текла лава, а не викидався попіл. Це контрастує з подіями 2010 року, коли вулкан Ейяф’ятлайокудль, що знаходиться під льодовиком, вивергся в результаті вибуху, який випустив такий величезний стовп попелу, що на кілька тижнів припинив авіасполучення по всій Європі, що призвело до скасування 100 000 рейсів.

У той час Міжнародна організація цивільної авіації (ICAO) мала правила, які забороняли польоти через повітряний простір, який містить частки попелу або існує прогноз загрози попелу. Занепокоєння полягало в тому, що абразивний матеріал на основі кремнію з вулканів може засмітити двигуни та пошкодити лобове скло.

Ці правила були змінені в 2014 році, дозволивши приймати рішення про польоти авіакомпаніям, сказав Арні Гудбрандссон, старший експерт з управління повітряним рухом місцевої аеронавігаційної служби Isavia ANS.

Тим не менш, метеорологічна служба AccuWeather попередила, що не слід виключати збоїв у польотах, а головний метеоролог Джонатан Портер закликає людей, які подорожуватимуть до Європи та з неї протягом наступних кількох тижнів, «уважно стежити за подіями в Ісландії».

Нагадаємо, раніше ми повідомляли про те, що виверження вулкану в Ісландії може знищити ціле місто

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Exit mobile version