Сі Цзіньпін вперше за рік зустрівся з прем’єр-міністром Японії Фуміо Кісіда: обговорили «стратегічні відносини»

Президент Китаю Сі Цзіньпін і прем’єр-міністр Японії Фуміо Кісіда заявили, що вони прагнутимуть до взаємовигідних відносин у своїх перших особистих переговорах за рік, роблячи наголос на спільних економічних інтересах на тлі низки дипломатичних суперечок
Катерина Ткач 996 Коментувати
Китай і Японія підтверджують «стратегічні відносини» на рідкісних переговорах лідерів. Фото - Reuters

Як повідомляє «Kreschatic» з посиланням на Reuters, лідери двох найбільших економік Азії обговорили такі складні питання, як заборона Китаєм японських морепродуктів і справу японського бізнесмена, затриманого в Китаї за підозрою в шпигунстві, під час годинних переговорів в готелі в Сан-Франциско в четвер.

Вони також пообіцяли вести діалог на високому рівні з економічних питань і привітали запуск рамок для обговорення експортного контролю під час зустрічі на полях саміту Азіатсько-Тихоокеанського економічного співробітництва.

Їхні країни повинні «зосередитися на спільних інтересах» і підтвердити «стратегічні стосунки взаємної вигоди та надати їм нового значення», сказав Сі Кісіді, коли вони сиділи один навпроти одного за довгим столом, в оточенні їхніх делегацій.

У спільній заяві в 2008 році Японія і Китай погодилися підтримувати «взаємовигідні відносини, засновані на спільних стратегічних інтересах», покликаних забезпечити частий обмін лідерами з таких питань, як безпека та економічне співробітництво.

Але в останні роки ця фраза вживалася рідше, оскільки історичні суперники зіткнулися через такі питання, як територіальні претензії, торгова напруженість і Тайвань, демократичний острів, який Пекін вважає своїм.

Нещодавно зв’язки були випробувані на міцність китайською забороною на японські морепродукти після її рішення в серпні почати випускати очищену воду з пошкодженої АЕС Фукусіма в море.

У коментарях для ЗМІ після переговорів Кісіда сказав, що він наполегливо закликав Сі скасувати заборону, а також домагався швидкого звільнення затриманого керівника бізнесу, що завдало удару їхнім торговим зв’язкам.

Сі сказав, що Японія повинна серйозно поставитися до своєї стурбованості з приводу скидання води з Фукусіми, і обидві сторони погодилися спробувати вирішити проблему шляхом консультацій, згідно з підсумками переговорів.

Обидві сторони високо оцінили ініціативу щодо проведення регулярних переговорів щодо експортного контролю, намагання уникнути взаємних заходів, оскільки країни в усьому світі прагнуть обмежити поставки чутливих матеріалів і технологій за кордон.

Китай нещодавно ввів обмеження на експорт металів для виробництва мікросхем, таких як галій, і очікується, що в грудні обмежить експорт графіту, який використовується в акумуляторах. Японія обмежила експорт деякого обладнання для виробництва мікросхем.

Зустріч лідерів відбулася після довгоочікуваного саміту між президентом США Джо Байденом і Сі Цзіньпіном, під час якого вони домовилися відкрити президентську гарячу лінію та відновити зв’язок між військовими, серед інших питань.

Кісіда також зустрівся з Байденом на саміті, і вони обговорили питання, зокрема «спільні виклики», які вони поділяють щодо Китаю.

Румі Аояма, експерт з японсько-китайських відносин, заявив, що намагання Китаю підтвердити відносини з Японією частково може бути зумовлене його тісними зв’язками з головним суперником Китаю Вашингтоном.

«Я думаю, що є бажання вбити клин між Японією та Сполученими Штатами шляхом встановлення так званих стратегічних відносин з Японією на тлі протистояння між США та Китаєм», — сказав Аояма, директор Інституту сучасних китайських досліджень Васеда.

На полях саміту АТЕС Кісіда також в сьомий раз з початку року зустрівся з президентом Південної Кореї Юн Сук Йолем. Вони пообіцяли наполягати на поглибленні співпраці та обговорили спільні проблеми, такі як ракетні випробування Північної Кореї.

Юн, Кісіда та Байден також провели коротку тристоронню зустріч у четвер.

Лідери Форуму Азіатсько-Тихоокеанського економічного співробітництва, що складається з 21 члена, перебувають у Сан-Франциско на 30-му саміті з 15 по 17 листопада.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли про те, що міністр оборони Сінгапуру закликав Китай відновити військові зв`язки з США щоб запобігти війні

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *