Війна в Ізраїлі: наближення до перемир`я, ризик епідемій в Газі, нові проблеми в питанні заручників

Керівник ХАМАС Ісмаїл Ханія в заяві, надісланій Reuters його помічником у вівторок, зазначив, що палестинське бойове угруповання наближається до угоди про перемир'я з Ізраїлем
Катерина Ткач 760 Коментувати
Ізраїльські війська в секторі Газа під час триваючої війни проти ХАМАС. Фото - Israel Defense Forces

Як повідомляє «Kreschatic», ізраїльські війська продовжили наступ на ХАМАС на півночі Гази, наблизившись до індонезійської лікарні, де тисячі пацієнтів і переміщених осіб ховаються тижнями. Близько 200 пацієнтів були евакуйовані з лікарні в понеділок, повідомило міністерство охорони здоров’я Гази.

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) попередила, що медичні служби в Газі зазнали «катастрофічної» шкоди, оскільки більшість лікарень більше не працюють. Майкл Райан, виконавчий директор програми ВООЗ з надзвичайних ситуацій у сфері охорони здоров’я, попередив, що тисячі поранень, отриманих цивільними особами по всій Газі, у поєднанні зі зростаючою кризою охорони здоров’я в обложеному анклаві є «рецептом епідемій». Він також назвав співпрацю Ізраїлю в наданні гуманітарної допомоги в Газі «недостатньою».

Двадцять вісім недоношених дітей було врятовано з лікарні Аль-Шіфа в місті Газа та доставлено до Єгипту в понеділок. Глава Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) заявив, що 31 «дуже хвора» дитина була перевезена з лікарні Аль-Шіфа в рамках спільної операції з ООН і Товариством Червоного Півмісяця Палестини, а 12 з них були доставлені до Каїра. У Газі залишилося троє немовлят.

Ізраїль і ХАМАС, схоже, прагнуть до угоди, яка передбачає звільнення значної кількості заручників, можливо, в обмін на обмежене припинення вогню та звільнення палестинських в’язнів з ізраїльських в’язниць. Джо Байден у понеділок заявив, що вважає, що угода близька, а Білий дім пізніше заявив, що США «роблять усе можливе» і що вони вірять, що «ми ближче, ніж коли-небудь».

Сім’ї ізраїльських заручників, утримуваних ХАМАС, зіткнулися з ультраправими ізраїльськими політиками, які хочуть запровадити смертну кару як можливий вирок для захоплених членів ХАМАС. Сім’ї заявили в понеділок, що навіть розмови про це можуть поставити під загрозу життя їхніх родичів. Ця суперечка підкреслює глибокі розбіжності в Ізраїлі щодо того, як впоратися з кризою із заручниками.

У понеділок вантажівки з наданням допомоги з Йорданії прибули до Гази з Єгипту з наміром створити новий польовий госпіталь у місті Хан-Юніс на півдні Гази. Йорданські державні ЗМІ заявили, що сподіваються, що заклад допоможе трохи полегшити гуманітарну кризу, оскільки ізраїльські війська захоплюють медичні заклади на півночі.

Повстанці-хусити в Ємені заявили, що вони захопили те, що вони назвали ізраїльським вантажним судном у Червоному морі, і попередили, що всі судна, пов’язані з Ізраїлем, «стануть законною мішенню для збройних сил». Після цього вони опублікували відеозапис, на якому, як повідомляється, видно, як озброєні люди захоплюють корабель. Ізраїль заявив, що судно було вантажним, належало Британії та експлуатувалося Японією.

Читайте також: Війна в Ізраїлі: угода про звільнення заручників, мережа тунелів під лікарнею Аль-Шифа, заява Макрона

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *