Єврокомісія виділить Польщі більше 5 мільярдів євро для зменшення залежності від російських енергоносіїв

Виконавчий орган Європейського Союзу рекомендував виділити 5,1 мільярда євро  із фондів ЄС як частину зусиль блоку щодо зменшення залежності від російських енергоносіїв і диверсифікації екологічних джерел
Катерина Ткач 618 Коментувати
Польща зможе отримати доступ до коштів після того, як міністри фінансів ЄС підтвердять рекомендацію Єврокомісії. Фото - 5.ua

Як повідомляє «Kreschatic» з посиланням на Bloomberg, максимальна сума безумовного попереднього фінансування, до якої Варшава отримає доступ, становить п’яту частину від сукупних 2,8 мільярдів євро грантів і 22,5 мільярдів євро додаткових позик, запитуваних у серпні в рамках так званого розділу RepowerEU, заявив у вівторок речник Європейської комісії.

Польща зможе отримати доступ до коштів після того, як міністри фінансів ЄС підтвердять рекомендацію Єврокомісії, що, як очікується, відбудеться на їхньому засіданні 8 грудня. За словами речника комісії, кошти будуть виділені двома рівними траншами, другий – протягом року.

Польща запросила загалом близько 60 мільярдів євро грантів і позик у рамках фонду ЄС для відновлення пандемії та спеціального інструменту, створеного після вторгнення Росії в Україну.

Виконавча влада відмовилася виділити більшу частину коштів, доки уряд у Варшаві не скасує деякі з найбільш спірних елементів своєї судової реформи, яка посилює політичний вплив на суддів. За словами речника, попереднє фінансування не залежить від виконання державою-членом будь-яких етапів.

Новий уряд Польщі Дональда Туска, колишнього президента Європейської ради, пообіцяв налагодити стосунки з ЄС і відновити верховенство права.

Також раніше ми писали про те, що президент Польщі побоюється, що війна в Ізраїлі відволіче увагу світу від України

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *