ЄС виділить Угорщині 1 мільярд євро після того, як Орбан розкритикував ЄС і погрожував заблокувати допомогу Україні

Європейський Союз завершує ухвалення рішення про виділення 1 мільярда євро коштів ЄС для Угорщини саме тоді, коли прем’єр-міністр Віктор Орбан посилює свої атаки на блок і погрожує зірвати допомогу Україні
Катерина Ткач 626 Коментувати
Рішення Комісії потребуватиме схвалення міністрів ЄС, а сама виплата може відбутися на тлі нових нападок Орбана на блок. Фото - bloomberg.com

Як повідомляє «Kreschatic» з посиланням на Bloomberg, Європейська комісія, виконавчий орган ЄС, завершує свою оцінку зміненого плану відновлення Будапешта після пандемії для подолання енергетичної кризи, спричиненої вторгненням Росії в Україну, повідомляють джерела видання, знайомі з цим питанням.

Щойно очікуване рішення буде схвалено міністрами фінансів ЄС, уряд Угорщини зможе отримати до 20% додаткових кредитів у розмірі 3,9 мільярда євро та 700 мільйонів євро грантів, запитуваних для фінансування свого сегменту REPowerEU, кажуть джерела. Вони попросили не називати їх імен, оскільки переговори носять закритий характер. Сума вивільнених коштів, ймовірно, становитиме 920 мільйонів євро.

Прес-секретар виконавчої влади ЄС не відповів на запит Bloomberg про коментар.

Відносини Угорщини з ЄС залишаються напруженими після того, як Орбан запустив рекламну кампанію, яка зображує президента Європейської комісії Урсулу фон дер Ляєн маріонеткою Алекса Сороса, сина американського фінансиста угорського походження Джорджа Сороса. Прем’єр-міністр Угорщини також прагне широких повноважень, щоб викорінити те, що запропоноване ним законодавство описує як іноземні спроби вплинути на політику.

Орбан також продовжує сумніватися в деяких рішеннях блоку щодо міграції та закликав до всебічної дискусії щодо ефективності та сталості існуючої стратегії ЄС щодо України, яку він назвав неефективною.

Схвалення комісії виділення коштів може відбутися на тлі тривалої судової тяганини через відкат демократії в Угорщині. Минулого року ЄС призупинив фінансування Будапешта на суму понад 30 мільярдів доларів через проблеми верховенства права та хабарництва, гроші, до яких Орбан прагне отримати доступ після тривалої рецесії та бюджетної кризи.

Близько 13 мільярдів євро з коштів, призупинених через занепокоєння щодо незалежності суддів, можуть бути розблоковані до кінця року. Виконавча влада ЄС та уряд у Брюсселі обговорюють деталі та реалізацію судової реформи, затвердженої на початку цього року.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли про те, що Орбан відзначився черговими антиукраїнськими і антиєвропейськими заявами

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *