У Кремлі погрожують Польщі «наслідками», якщо та відправить війська на фінсько-російський кордон

Будь-яке рішення Фінляндії дозволити «концентрацію» військ на кордоні з Росією буде розцінено Москвою як загроза, заявив Кремль у середу після того, як Польща запропонувала надіслати військових радників, щоб допомогти Гельсінкі охороняти кордон
Катерина Ткач 475 Коментувати
Фінляндія тимчасово закриває свій останній працюючий пункт перетину кордону з Росією з четверга, 30 листопада, на два тижні. Фото - Reuters

Як повідомляє «Kreschatic» з посиланням на Reuters, голова Бюро національної безпеки Польщі Яцек Сівера заявив у своїй публікації в соціальних мережах X пізно у вівторок, що Польща готова надіслати військових радників до свого союзника по НАТО Фінляндії у відповідь на «офіційний запит про підтримку союзників перед обличчям гібридних атак на фінському кордоні».

Група військових радників надаватиме знання на місці щодо безпеки кордону, також в оперативному плані

– сказав він.

У середу Фінляндія заявила, що не знала про польську пропозицію. Країна закрила весь свій кордон із Росією протяжністю 1340 км на два тижні, намагаючись зупинити надзвичайно великий потік шукачів притулку, який, на думку Гельсінкі, є «гібридною атакою», організованою Москвою, і Кремль це звинувачення очікувано заперечує.

Відповідаючи на питання про польську пропозицію Фінляндії під час розмови з журналістами, речник Кремля Дмитро Пєсков сказав:

Це абсолютно зайвий захід для забезпечення безпеки кордону, тому що там немає загрози. Фіни повинні чітко усвідомлювати, що це буде для нас загрозою – збільшення концентрації військових частин на наших кордонах.

Будь-яке плановане розгортання було б неспровокованим і невиправданим, сказав Пєсков.

Прикордонна охорона Фінляндії та міністерство внутрішніх справ заявили, що не знають про будь-який план направлення польських військових радників до східного кордону Фінляндії.

Міністерство закордонних справ і оборони Фінляндії, а також сили оборони не відповіли на запити Reuters про коментарі.

Президент Фінляндії Саулі Нііністо провів переговори зі своїм польським колегою Анджеєм Дудою у Варшаві минулого тижня, але вони не обговорювали військову співпрацю на кордоні Фінляндії з Росією, йдеться в заяві офісу Нііністо для Reuters.

Раніше цього року Фінляндія розлютила Росію, коли приєдналася до НАТО, поклавши край десятиліттям військової позаблоковості через війну в Україні.

Також раніше ми писали про те, що в Кремлі звинуватили Фінляндію в «русофобській позиції» через закриття кордону

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *