Китай зараз приголомшений своїми внутрішніми проблемами і не вторгнеться на острів – заява президента Тайваню

Катерина Ткач 705 Коментувати
Цай Інвень вважає, що економічні, фінансові та політичні виклики стоять зараз перед урядом Сі Цзіньпіна, а міжнародний тиск також є стримуючим фактором. Фото - flickr.com/presidentialoffice

Цай Інвень зробила цю заяву в інтерв’ю на саміті Dealbook у New York Times, інформує «Kreschatic» з посиланням на Guardian.

Пекін вважає Тайвань провінцією Китаю і пообіцяв анексувати його в рамках так званого «возз’єднання». Сі неодноразово заявляв, що сподівається на мирне захоплення влади, але не виключав застосування сили. Уряд і населення Тайваню переважно відкидають перспективу правління Китаю.

Відповідаючи на запитання про надії Сі на «мирне» об’єднання, Цай у середу сказала, що вважає, що керівництво Китаю «приголомшене своїми внутрішніми проблемами».

На мою думку, можливо, зараз не час для них розглядати велике вторгнення на Тайвань, головним чином через економічні, фінансові та політичні виклики, а також тому, що міжнародне співтовариство голосно і чітко заявило, що війна не є варіантом і що мир і стабільність служать інтересам усіх

– сказала вона.

Повідомляється, що розвідувальні служби США вважають, що Сі дав вказівку Народно-визвольній армії Китаю бути здатною до вторгнення до 2027 року, але немає чітких часових рамок, коли такий акт може відбутися. Прогнози варіювалися від 2023 до 2047 років – останній буде сторіччям Китайської Народної Республіки.

Тим часом НОАК активізувала агресивні військові дії проти Тайваню, включаючи щоденні вторгнення в його зону протиповітряної оборони та регулярні бойові навчання, часто у відповідь на дії, які комуністичний уряд Китаю вважає провокаційними, такі як зустріч Цай з урядовцями США.

Цай сказала, що Китай має намір втрутитися у січневі президентські вибори на Тайвані та схилити їх на користь Китаю. За її словами, це втручання відбувалося в тій чи іншій формі на всіх виборах, починаючи з 1996 року, коли відбулися перші прямі президентські вибори після виходу Тайваню з воєнного стану.

Цай піде у відставку з поста президента після виборів у січні, пропрацювавши максимальні два терміни. Під час її перебування на посаді президента загострилася напруженість у відносинах з Китаєм і Сі Цзіньпіном, коли Сі Цзіньпін посилив військову агресію проти Тайваню. Пекін розірвав відносини з урядом Цай після її обрання, оскільки вважає її Демократичну прогресивну партію сепаратистською.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що міністр оборони Сінгапуру закликав Китай відновити військові зв`язки з США щоб запобігти війні

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *