Гаяна та Венесуела погодилися «не загрожувати та не застосовувати силу» одна проти одної

Президент Венесуели Ніколас Мадуро та президент Гаяни Ірфаан Алі заявили, що не будуть застосовувати силу в територіальній суперечці про регіон Ессекібо
Президент Гайани Ірфаан Алі та президент Венесуели Ніколас Мадуро тиснуть руки під час зустрічі на тлі напруженості через прикордонну суперечку 14 грудня 2023 року. Фото - Reuters

Як повідомляє «Kreschatic» з посиланням на CNN, з відповідною заявою глави країн виступили за підсумками одноденного саміту, що пройшов 14 грудня у Кінгстауні, Сент-Вінсент і Гренадини.

Зокрема, обидві країни погодилися «не загрожувати та не застосовувати силу одна проти одної за жодних обставин», а також «утримуватися від ескалації конфлікту», пише CNN.

Також Мадуро та Алі домовилися створити комісію на рівні глав МЗС для взаємодії з питання Ессекібо — і знову зустрітися у найближчі три місяці.

При цьому CNN зазначає, що позиції Венесуели та Гаяни щодо регіону Ессекібо, як і раніше, сильно розходяться. Гаяна вважає, що територіальний конфлікт має вирішити Міжнародний суд ООН — тоді як Венесуела не визнає його юрисдикцію у цій суперечці.

Суперечка Венесуели та Гаяни через багате на нафту Ессекібо має давню історію. Венесуела вважає, що ця територія знаходилася в її межах під час іспанського колоніального періоду і не згодна з рішенням Міжнародного арбітражного трибуналу 1899 року, який відніс Ессекібо до тодішньої Британської Гвіани (Гаяна, колишня колонія Великобританії, проголосила незалежність у 1966 році).

У грудні 2023 року влада Венесуели провела в країні референдум з приводу приєднання Ессекібо. Венесуельська влада стверджує, що понад 95% тих, хто проголосував, підтримали анексію регіону. 9 грудня президент Венесуели Ніколас Мадуро підписав низку указів, які мають на увазі включення Ессекібо до складу країни. Зокрема, одним із указів Мадуро призначив Алексиса Родрігеса Кабельо головою штату Гаяна-Ессекібо.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що в світі назріває чергова війна: Венесуела готується до анексії Гаяни

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *