Нове виверження вулкана в Ісландії: де це, коли це, кому загрожує – відповіді на головні запитання

Ісландський вулкан Фаградальсф’ял вивергнувся після тижневих землетрусів. Ось чого очікувати найближчими днями
На південному заході Ісландії почалося виверження вулкана після того, як тижні переміщення підземної магми викликали сотні землетрусів. Фото - Метеорологічне та сейсмологічне бюро Ісландії

Як повідомляє «Kreschatic» з посиланням на Telegraph, лава, що швидко рухається, випливає з великих тріщин у скелях поблизу вулкана Фаградальсф’ял, загрожуючи сусідньому Гріндавіку, рибальському селу, де проживає 4000 людей. Місто було евакуйовано перед виверженням у понеділок увечері.

Експерти вважають, що місто може бути зруйноване виверженням, але вони не очікують руйнувань такого масштабу, як було після виверження вулкану Ейяф’ятлайокутль у 2010 році.

Де знаходиться вулкан?

Фаградальсф’ялл – вулкан на крайньому південно-західному півострові Рейк’янес в Ісландії.

Велике скупчення магми в 10-мильній тріщині від однієї до трьох миль під землею спричинило серію землетрусів у цьому районі з початку листопада.

У вівторок вранці вертоліт берегової охорони виявив тріщину в землі довжиною близько 3,5 км. Вона розташована приблизно за 3 км від південного краю Гріндавіка.

Сейсмічна активність перед виверженням розділила дороги на дві частини та спричинила відключення світла в Гріндавіку, що спонукало його евакуювати.

Вулканічна активність регулярно впливає на Ісландію через її розташування на Серединно-Атлантичному хребті, тріщині на дні океану, яка розділяє Євразійську та Північноамериканську тектонічні плити.

Коли він востаннє був активним?

Починаючи з 2021 року щороку відбуваються виверження Фаградальсф’яла, але вони були меншими та вплинули на менш густонаселені райони, ніж Гріндавік.

Вулкан спав 6000 років, поки в березні 2021 року не з’явилася його перша в історії тріщина.

Скільки людей постраждає?

Гріндавік і прилеглі райони тепер закриті для цивільних осіб, а всі його 4000 жителів були евакуйовані.

Деяким дозволили тимчасово повернутися, щоб зібрати речі зі своїх домівок перед тим, як знову виїхати.

Офіційні особи та деякі інженери залишаються в цьому районі та використовують бульдозери, щоб звести захисні стіни навколо геотермальної електростанції у Сварценгі.

Також закрито популярне туристичне місце Блакитна лагуна, де відвідувачі можуть купатися в природних гарячих джерелах.

Єдині інші поселення поблизу знаходяться на північному узбережжі півострова, і очікується, що вони не постраждають від землетрусів чи самого вибуху.

Хтось помре?

Евакуація Гріндавіка, ймовірно, обмежить кількість жертв серед цивільного населення, можливо, до нуля.

Професор Джон Смеллі, вулканолог з Університету Лестера, раніше сказав, що лава, як очікується, тече «відносно повільно, і люди, як правило, можуть принаймні поїхати або втекти від неї».

Однак не виключено, що вулкан виділить токсичний газ. У 1783 році тріщина на вулкані Лакі на півдні Ісландії випустила дим, який убив стільки худоби, що спричинив масовий голод.

Доктор Філ Коллінз, геолог з Лондонського університету Брунеля, раніше сказав: «Це не схоже на катастрофу масштабу Лакі».

Чи вплине це на авіарейси, як у 2010 році?

Виверження навряд чи вплине на польоти так само, як виверження в Ейяф’ятлайокудлі в 2010 році.

Це виверження викинуло величезну кількість попелу в атмосферу з-під 200 метрового шару льоду, змусивши скасувати близько 100 000 рейсів і залишивши понад 10 мільйонів мандрівників у безвиході.

Доктор Марк Рейхоу, геохімік з Університету Лестера, раніше сказав: «Цього разу це навряд чи станеться, оскільки в районі, де очікується виверження, немає значної кількості льоду».

Остання загроза виверження – це «зовсім інша ситуація», додав професор Смеллі.

Міжнародний аеропорт Рейк’явіка, який розташований неподалік, поки що залишається відкритим, незважаючи на виверження.

Також раніше ми писали про те, що Ісландія повідомила про зменшення загрози для європейських літаків через очікуване виверження вулкана

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *