Андерс Брейвік, який вбив 77 людей, подав до суду на Норвегію і вимагає припинити свою ізоляцію у в’язниці

44-річний Андерс Берінг Брейвік, ультраправий фанатик, який убив 77 людей під час терактів у Норвегії в 2011 році, подав до суду на норвезьку державу, намагаючись покласти край рокам ізоляції у в'язниці та зняти обмеження на листування із зовнішнім світом
Брейвік прагне припинити свою ізоляцію у в'язниці і мати контакт із зовнішнім світом. Фото - Reuters

Як повідомляє «Kreschatic» з посиланням на Reuters, п’ятиденне слухання закінчується в п’ятницю, але в міністерстві юстиції вже заявили, що Брейвік залишається «дуже небезпечним» і його слід тримати в ізоляції у в’язниці.

Брейвіку дозволено сказати кілька слів наприкінці слухання, і він може скористатися цим правом.

Його тримають в ізоляції з тих пір, як він убив вісім людей замінованим автомобілем в Осло та застрелив 69 інших, більшість з яких підлітки, на острові Утойя.

Андреас Хетланд, представник міністерства юстиції, заявив у своїй заключній промові в п’ятницю, що «немає жодних підстав для звинувачень у тому, що права людини Брейвіка порушуються».

Брейвік залишається дуже небезпечним. Все ще існує велика небезпека, що він може вчинити насильство або що він може надихнути інших (на вчинення насильства)

– сказав він суду.

Андерс Брейвік
Норвезький масовий убивця Андерс Брейвік під час оголошення вироку у залі суду в Осло, 24 серпня 2012 року. Фото – Reuters

У вівторок Брейвік сказав у сльозливих свідченнях, що ізоляція була «кошмаром» і що він щодня думає про самогубство. Його адвокат заявив у понеділок, що його клієнт страждав від “глибокої депресії”.

У четвер психіатр Брейвіка сказала, що вона не думає, що Брейвік був у важкій депресії.

Суддя Біргіт Колруд запитала психіатра, що вона думає про ці свідчення Брейвіка. Вона сказала, що ніколи не бачила, щоб Брейвік плакав.

Я думаю, що це його спосіб показати свій відчай. Тому я трохи не впевнена, наскільки це достовірно

– сказала вона, повідомляє Aftenposten.

Адвокати Брейвіка стверджують, що Норвегія порушує Європейську конвенцію з прав людини, в тому числі розділи, в яких сказано, що ніхто не повинен піддаватися «катуванням або нелюдському або такому, що принижує гідність, поводженню чи покаранню».

Його ізоляція протягом більш ніж десяти років залишила його в «замкненому світі» лише з охоронцями та іншими тюремними професіоналами, чиїм обов’язком є дотримання дистанції, заявив його адвокат Ойстейн Сторрвік на суді в понеділок.

Рішення суду буде оприлюднено найближчими тижнями.

Також раніше ми писали про те, що вбивця і колишній зек-вагнерівець провів відкритий урок для російських школярів

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *