Ракетний удар США по хуситам в Ємені: що відомо

Сполучені Штати та Британія завдали ударів по об’єктах, пов’язаних із хуситами в Ємені. Це перший удар по підтримуваному Іраном угрупованню з тих пір, як воно почало атакувати міжнародне судноплавство в Червоному морі наприкінці минулого року
Катерина Ткач 1.5k 1 comment
Літак злітає, щоб приєднатися до очолюваної США коаліції. Фото - Центральне командування США

Як повідомляє «Kreschatic», кілька американських офіційних осіб повідомили агентству Associated Press, що збройні сили США та Великої Британії використовували для ударів ракети «Томагавк» і винищувачі з бойових кораблів. Військові цілі включають матеріально-технічні центри, системи протиповітряної оборони та місця зберігання зброї.

Президент США Джо Байден оприлюднив заяву щодо ударів, де він назвав країни, залучені до військових дій, зокрема Австралію, Бахрейн, Канаду та Нідерланди. Байден сказав: «Ці цілеспрямовані удари є чітким сигналом того, що Сполучені Штати та наші партнери не потерплять нападів на наш персонал і не дозволять ворожим особам поставити під загрозу свободу судноплавства на одному з найважливіших комерційних маршрутів у світі. Я без вагань спрямую подальші заходи для захисту наших людей і вільного потоку міжнародної торгівлі, якщо це необхідно».

Прем’єр-міністр Великобританії Ріші Сунак також оприлюднив заяву щодо військових дій, описуючи їх як «обмежені, необхідні та пропорційні дії в рамках самооборони» та зазначивши, що Нідерланди, Канада та Бахрейн запропонували «неоперативну підтримку».

ракетний обстріл
Запуск ракети з військового корабля під час операції. Фото – Центральне командування США

Міністерство оборони Великої Британії заявило в заяві, що «особливу увагу було вжито, щоб мінімізувати будь-які ризики для цивільних осіб» і що «перші ознаки свідчать про те, що здатність хуситів загрожувати торговельному судноплавству зазнала удару».

Загалом десять країн були залучені до ударів, згідно зі спільною заявою Білого дому від урядів Австралії, Бахрейну, Канади, Данії, Німеччини, Нідерландів, Нової Зеландії, Республіки Корея, Великобританії та Сполучених Штатів. вони «без вагань будуть захищати життя та захищати вільний потік торгівлі в одному з найважливіших водних шляхів світу».

Саудівська Аравія каже, що стежить за ситуацією з «великим занепокоєнням». Міністерство закордонних справ королівства повідомило агентству Reuters, що закликає до стриманості та «уникнення ескалації» у світлі авіаударів, завданих Сполученими Штатами та Великобританією.

Міністр оборони США Ллойд Остін заявив, що США готові вжити «подальших» заходів для захисту американських сил, повідомляє Reuters. Остін перебуває в лікарні через ускладнення після операції.

Деякі демократи відреагували на військові удари, заявивши, що президент повинен спочатку прибути до Конгресу, перш ніж вживати заходів. Представник США Ро Ханна з Каліфорнії каже: «Президент повинен прибути до Конгресу, перш ніж завдати удару по хуситам у Ємені та залучити нас до ще одного близькосхідного конфлікту.

Але лідер республіканців у Сенаті США Мітч Макконнел підтримав цю акцію і сказав, що вона «назріла».

Австралія прокоментувала зі свого боку удари в Ємені. Міністр оборони Річард Марлз каже, що Австралія надала кадрову підтримку США та Великобританії в їхніх ударах.

Читайте також: Іран звинуватив США у підтримці війни в Газі і відкинув звинувачення в обстрілі танкеру поблизу Індії

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
1 Comment
  • ну що ж, нарешті хтось пробудився. це ж не українські міста якісь там стирають з лиця землі, це ж кораблі обстріляли.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *