Росія готується до конфіскації Заходом заморожених активів, але збирається оскаржити це рішення в суді

Російська влада готується до судового розгляду на випадок конфіскації країнами Заходу заморожених активів Центрального банку РФ
Російські чиновники вважають конфіскацію активів малоймовірним. Фото - Bloomberg

Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на джерела, знайомі із ситуацією, інформує «Kreschatic».

Російські чиновники на умовах анонімності розповіли агентству, що ЦБ близький до укладання угоди з міжнародними юридичними фірмами про захист інтересів країни у разі судового розгляду. Також російська влада замовила експертні висновки з аналізом відповідного законодавства за кордоном та прецедентів в інших країнах, повідомили джерела агентства.

За їх словами, російська влада впевнена, що судовий розгляд дозволить не допустити передачі заморожених активів Україні, навіть якщо Росія не зможе відновити контроль над ними. Також російські чиновники вважають, що країни Заходу мають мало шансів на перемогу в суді, оскільки законних підстав для конфіскації активів, як стверджують джерела Bloomberg, у них немає.

Також співрозмовники агентства додали, що російська влада в цілому вважає малоймовірним сценарій, в якому країни Заходу спробують конфіскувати заморожені активи РФ.

Країни Заходу після війни в Україні заморозили приблизно половину золотовалютних резервів Банку Росії — близько 300 мільярдів доларів. Більшість із цих коштів знаходиться у Європі. З 2022 року влада Євросоюзу та США обговорюють можливість використання цих активів.

У грудні газета The New York Times повідомила, що США розпочали термінові переговори з союзниками, щоб до другої річниці російського вторгнення в Україну встигнути підготувати стратегію використання заморожених активів РФ для допомоги Києву. У січні агентство Bloomberg повідомило, що Рада національної безпеки США “в принципі” підтримала законопроект, що дозволяє провести конфіскацію частини заморожених російських активів для передачі цих коштів на відновлення України.

У листопаді прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков заявляв, що російська влада має намір безстроково заперечувати конфіскацію активів РФ у суді. «Це спричинить дуже серйозні судові та юридичні витрати для тих, хто такі рішення ухвалить і хто скористається такими рішеннями», — говорив тоді Пєсков.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що США зробили ще один крок в напрямку конфіскації російських активів і передачі їх Україні

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *