Особиста поразка Сі Цзіньпіна і невизначене майбутнє: на Тайвані обрали нового президента

Тайвань, схоже, обрав Лай Чін Те своїм наступним лідером після того, як головний кандидат від опозиції фактично визнав поразку на виборах, і таким чином посаду президента займе людина, яку Пекін назвав «розпалювачем війни»
Лай Чін Те. Фото - Bloomberg.

Як повідомляє «Kreschatic» з посиланням на Bloomberg, Хоу Юй з Гоміньдану привітав Лая з перемогою в суботу ввечері в Тайбеї та вибачився за те, що розчарував своїх виборців, фактично визнавши поразку. Гоміньдан є кращим партнером Китаю в переговорах, і Хоу ообіцяв відновити переговори з урядом президента Сі Цзіньпіна в разі обрання.

Лай оголосить про перемогу на брифінгу пізніше, за словами особи, знайомої з цим питанням. Народна партія Тайваню, яка займає третє місце, також збирається оголосити про поразку.

Тайвань
ХОУ ЮЙ, КАНДИДАТ У ПРЕЗИДЕНТИ ТАЙВАНЮ ВІД ГОЛОВНОЇ ОПОЗИЦІЙНОЇ ПАРТІЇ ГОМІНЬДАН ПІД ЧАС ПЕРЕДВИБОРНОЇ КАМПАНІЇ В МІСТІ НЬЮ-ТАЙПЕЙ, ТАЙВАНЬ, 5 СІЧНЯ 2024 РОКУ. Фото – eastasiaforum.org

Рекордний третій термін поспіль при владі для Демократичної прогресивної партії завдасть удару по Пекіну, який попереджав, що обрання Лая може спровокувати конфлікт. Китай вважає Тайвань сепаратистською провінцією, яку він пообіцяв колись повернути, а президент США Джо Байден пообіцяв захищати острів у разі будь-якого вторгнення.

Перемога Лая перевірить недавню стабілізацію відносин між Пекіном і Вашингтоном після переговорів Байдена і Сі в листопаді минулого року. Будь-яке відновлення напруженості між двома наддержавами підвищує ризик того, що прорахунки в Тайванській протоці переростуть у конфлікт.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що Білий дім звинувачує Пекін у втручанні у вибори на Тайвані

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *