Ніж в спину: турецькі банки слідом за китайськими почали відмовлятися від роботи з росіянами і блокують платежі

Турецькі банки повсюдно почали відмовлятися від роботи з російськими банками
Банки у Туреччині почали відмовлятися працювати з Росією. Фото - rbc.ua

Про це повідомила газета “Комерсант” з посиланням на джерела на фінансовому ринку та учасників зовнішньої торгівлі, інформує «Kreschatic».

Турецькі банки, пише видання, розірвали кореспондентські відносини майже з усіма російськими кредитними організаціями, а також зупинили обробку платежів без формального закриття договорів. Одне із джерел газети зазначило, що банки Туреччини зробили виняток для дочірніх іноземних банків у Росії.

Ситуація, за словами співрозмовників «Комерсанта», ускладнилася влітку 2023 року та різко загострилася після того, як 22 грудня президент США Джо Байден видав указ про вторинні санкції проти закордонних компаній, які допомагають Росії у війні в Україні. Указ дозволяє владі США відключати іноземні банки від американської фінансової системи за порушення санкцій проти РФ.

турецькі банки
Фото – rbc.ua

За словами президента російського митно-логістичного брокера, «банки в Туреччині взяли паузу і не здійснюють грошові перекази з Росії та країни». Директор із розвитку іншої логістичної компанії повідомив, що «не проходить навіть оплата послуг», а серед турецьких банків «лише один пропускає платежі як кореспондента».

Джерело ТАРС у банківській сфері Туреччини заявило 16 січня, що турецькі банки перебувають «в режимі очікування» через указ Байдена, оскільки в документі використовували широкі формулювання, які потребують додаткових роз’яснень.

Китайські державні банки також обмежують роботу з клієнтами з Росії через указ Джо Байдена про вторинні санкції, повідомило напередодні агентство Bloomberg. За його даними, щонайменше два банки КНР вирішили переглянути свій російський бізнес, розірвати зв’язки з клієнтами, які потрапили під санкції, а також припинити будь-які фінансові послуги російській військовій промисловості. У Кремлі у відповідь на публікацію Bloomberg заявили, що Росія продовжує розвивати двосторонні відносини із Китаєм.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що США тепер зможуть відключати будь-які банки від фінансової системи США за порушення санкцій проти Росії

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати